Videó: Nem mindennapi leletre bukkantak Mánynál

Fantasztikus leletre bukkantak a Szent István Király Múzeum régészei Mány határában, a leendő M100 autóút nyomvonalán végzett nyár eleji feltárások során. Az autóút, miután elkészült, Esztergomot és az M1-est köti majd össze.

Már az ásatás első pár hete izgalmas feltárásokat ígért: temetőrészlet került elő a szomszédos megyei település határában. A területen Libor Csilla régész-antropológus vezetésével folyamatosan dolgoznak a szakemberek. Az alábbi videóban a régész-antroplógus arról beszél, hogy alapjában véve középkori leletekre számítottak, de bronzkori leletek is előkerültek.

Az egyik legkülönlegesebb sír 38 tárgyi emléket rejtett, amikből egyértelműsíthető, hogy a régészek egy előkelő fiatal lány sírjára bukkantak. A kis sírszámú, bronzkori sírrészletében eddig nyolc temetkezést sikerült feltárni, melyekből hasznos információkra lehet következtetni az eltemetett személyi státuszát illetően.

A lelőhelyen sok más érdekesség is várta a kollégákat: a temető mellett az egykori bronzkori település jelenségeit is sikerült megtalálni, valamint vaskori kelta és Árpád-kori település nyomai is felfedezhetők.  

Nem ez az első érdekes lelet, amit a leendő gyorsforgalmi út nyomvonalának régészeti feltárásain találnak. Márciusban rituálisan eltemetett szarvasmarhát is találtak – írja a kemma.hu.

(Címlapfotó: YouTube.com)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek