Újabb fantasztikus régészeti leletre bukkantak, most Hollandiában

Az önkéntes régészek egy nagyon jó állapotban fennmaradt római kori szentélyt tártak fel Hollandia Gelderland tartományában, Nijmegen közelében. Az első vizsgálatok szerint a szentélyt katonák használhatták, erről cserépbélyegzők és lószerszámok tanúskodnak. 

Érdekes, hogy mostanában egyre többször kerülnek elő római kori leletek, kincsek és építmények. Legutóbb egy római kori hajórocsban találtak nem mindennnapi értékeket, előtte pedig egy borz (!) ásott ki ókori kincseket.

Ezúttal a holland kulturális örökségvédelmi hivatal felkérésére, önkéntesek végeznek tavaly óta  feltárásokat római limes közelében fekvő város mellett. A terület egyébként 2021-ben az UNESCO világörökség listájára került, és már számos római szentélyt feltártak itt és Hollandia szerte, de ez az új felfedezés teljesen egyedinek bizonyult.

A kép csak illusztrációForrás: Shutterstock.com / kanvisstyle

Ez ugyanis az első teljesnek mondható, feltárt vallási komplexum, melyet a Római Birodalom idején, az 1. és a 4. század között használtak – olvasható a hivatal közleményében, amit a Dutchnews holland hírportál dolgozott fel.

A szakemberek szerint korábban más római szentélyek maradványait is feltárták a közeli Elst és Nijmegen közelében, de egyik sem maradt fenn olyan jó állapotban és olyan jelentős leletanyaggal, mint a most kiásott Herwen-Hemeling-i templomkomplexum.

A régészek különféle isteneknek és istennőknek szentelt fogadalmi köveket és számos műtárgyat, köztük ékszerek találtak a szentélyben. Emellett feliratos oltárokat ástak ki, bálványok maradványait, domborműveket is felfedeztek.

Különlegességnek számít annak a rituális tisztálkodásra használt kútnak a felfedezése is, amelynek lépcsők vezetnek a mélyébe.

A szakértők és az önkéntesek szerint a szentélyt főként katonák használhatták, mivel rájuk utaló cseréppecséteket, lószerszámokat és lándzsahegyeket is találtak a területen. Ha szeretnétek még többet megtudni a feltárásról, kattintsatok a Kisalfold.hu cikkére.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek