Vaskengyel és csikózabla: gyulai leletek egy ausztriai kiállításon

Egy szombaton nyíló, alsó-ausztriai tárlatra kölcsönöz avar kori leleteket a gyulai Erkel Ferenc Múzeum. A kiállítás arra fókuszál, hogy más szemmel láthassuk a Kárpát-medencébe kelet felől érkezett lovas nomád harcosokat, az egykori "vad hordákat".

Forrás: gyulakult.hu

A gyulai múzeumban őrzött avar kori leletre – amelyről vélhetően egy korábbi publikációkból értesültek az ausztriai kiállítás szervezői – Liska András régész, a közgyűjtemény szakmai vezetője bukkant 1993 áprilisában. Mint a közlemény felidézi, egy terepbejáráson, egy mezőgazdasági tábla közepén látta meg a korai avar korszak jellegzetes leleteit: két vaskengyelt, egy csikózablát és egy hevedercsatot a földből frissen kiszántva. A leletek egy temetkezési áldozati gödörben pihentek a 7. század óta.

Forrás: gyulakult.hu

Az alsó-ausztriai Schallaburg várkastélyában november 6-ig látható tárlat számos hazai és más, európai múzeumi gyűjteményből kölcsönzött műtárgyakkal mutatja be a hunok, avarok és a honfoglaló magyarok történetét, tárgyi hagyatékát, a korszak politikai és kulturális kölcsönhatásait.

Arra keresi a választ, hogy kik voltak azok a lovas nomád népek, amelyek évszázadokon át formálták a Kárpát-medencét, az alsó-Duna-vidéket és a mai Ausztria keleti részét is? Mi motiválta őket arra, hogy elinduljanak nyugat felé? Miért voltak képesek egyesek tartós birodalmakat létrehozni, míg mások szinte nyomtalanul eltűntek?

Azt mutatja be, hogy a kelet-európai sztyeppei társadalmak és az eurázsiai füves sztyeppék is jelentősen hozzájárultak Európa fejlődéséhez, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek