Izgalmas leletekre bukkantak a Drégelypalánknál épülő Ipoly-hídnál

Igen érdekes leletekre bukkantak a szakemberek a Drégelypalánk és Ipolyhídvég között építendő új közúti híd előkészítő munkálatai során a napokban. Az egykori átkelőhely maradványai kerültek elő a föld alól – írja a nool.hu.

Az előkerült hídfő profiljaForrás: Orosz Örs/Facebook

Hamarosan két Nógrád megyét érintő új Ipoly-híd építkezése kezdődik el. Őrhalomban már megtörtént az alapkőletétel, Drégelypalánknál ezt az ünnepséget április 20-án tartják. Addig is javában zajlik az érintett területek tereprendezése, és ezek során bukkantak rá a különleges leletekre. A részletekről Facebook-oldalán Orosz Örs felvidéki közéleti személyiség, Nyitra megyei képviselő számolt be a minap. Ebben kiemelte, az ipolyhídvégi oldalon ásták ki a földmunkák során a kétszáz évvel ezelőtt készült nyílást, méghozzá teljesen ép alakjában.

A híd 1944 novemberi felrobbantását követően ugyanis a maradványok sorra eltűntek a felszínről, mivel ezt a helyet a múlt század második felében szemétlerakónak használták a falubeliek, illetve egy részen teljesen benőtte a gaz, sőt, kisebb erdők keletkeztek.

Most, amikor megkezdődött a tereprendezés, és eltakarították a hulladékot, akkor mutatkozott meg, milyen kincseket is rejtett sokáig a mélység.

Orosz Örs tájékoztatása szerint teljes körű régészeti feltárást végeznek itt a szakemberek, építészettörténeti kutatással egybekötve, és Lestyánszki Viktor ipolyhídvégi polgármester ígérete szerint az új híd szomszédságában az eredeti darabokból egy emlékhelyet létesítenek, miként is nézett ki az átkelő régi mása, amit először 1617-ben ábrázoltak egy metszeten.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek