Így került az euróra a Balaton ékszerdoboza - interjú

A keszthelyi Festetics-kastély is bekerült azon európai nevezetességek körébe, amelyeket nulla eurós bankjegyeken ábrázolnak. Az esemény kapcsán Fókás Andor Zalánnal, a Helikon Kastélymúzeum rendezvényszervezőjével készítettünk interjút.

A projekt célja az idegenforgalom támogatása, a kulturális és történelmi emlékek népszerűsítése Európa országaiban, valamint Európa kulturális örökségének megőrzése. Magyarországon az első Euro Souvenir - mely a lillafüredi Hunguest Hotel Palotát ábrázolja - október elején jelent meg. Ősszel a Magyarország főbb nevezetességeit bemutató Visit Hungary bankjegyeket is kinyomtatták, amelyeken Győr, Pécs, Debrecen, Szeged, Budapest, Eger és Hollókő látképét jelenítik meg. A Visegrádi Csoport megalakulásának 30. évfordulója alkalmából négy ország - Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia - együttműködésével adtak ki nulla eurós bankjegyeket.

A Festetics-kastélyról készült nulla eurós bankjegyForrás: Helikon Kastélymúzeum

A következő esztendőben Benyovszky Móricot ábrázoló 0 eurós bankjegyet adnak ki, a híres utazó Magyarország, Szlovákia és Lengyelország történelmében is jelentős szerepet játszott. Szeretnék, ha minél több magyar nevezetesség és turisztikai helyszín bekapcsolódna a programba.

A nulla eurós bankjegyek kibocsátásának koncepciója Franciaországból származik. Az emlékpénz 2015-ben, az Európai Központi Bank engedélyével, a Francia Nemzeti Bankkal együttműködésben jött létre. Az Euro Souvenir ma már Európa 27 országában megtalálható. A nulla eurós bankjegy a valódi Euro előállításához használt, 100 százalék pamutpapírból készül. Ugyanazokat a biztonsági elemeket - köztük a vízjel, a mikroírás, az illeszkedőjel, a hologramfólia, az UV-biztonsági elemek, a vakjel, a sorozatszám - tartalmazza, amelyeket a hagyományos Euro.

Lillafüred a nulla eurós bankjegyenForrás: euroemlekpenz.hu

Az Euro Souvenir a gyűjtők és a turisták számára is értékes ajándéktárgy, melynek ára az idő múlásával emelkedni fog: az egyes kiadások alacsonyabb sorozatszámú példányai akár száz százalékkal is növelhetik értéküket. Külföldön gyakori példa, hogy a gyűjtők egymás között egyes darabokat akár 200 euróért értékesítenek, míg az 1500 forintos (darabonkénti) eladási ár szigorúan őrzött.

"A nulla eurós bankjegy két európai nemzeti bank koprodukciós terméke, egy souvenir termék. Pontosan ugyanúgy néz ki, mint a többi eurófajta, csak nulla forint van ráírva. Akárcsak a hagyományos bankjegyek esetében, itt is minden darab egyedi sorozatszámmal rendelkezik" - mondta el Fókás Andor Zalán, hozzátéve, hogy a bankjegyek "témái lehetnek a kastélyokon kívül például idegenforgalmi helyek, nemzeti parkok, múzeumok, kulturális emlékművek vagy akár híres személyiségek is".

Mióta találkozhatunk ilyen bankjegyekkel?

2015-ben indult el a kezdeményezés, azóta találkozhatunk Európában a nulla eurós bankjegyekkel. Illetve nyilván Európán kívül is, amennyiben valaki egy másik földrészről látogatott hozzánk, és hozzájutott egy vagy több darabhoz.

Mikor érkezett a felkérés, hogy a Festetics-kastély is felkerüljön a bankjegyre?

Pár hónapja kerestek fel minket azzal, hogy Magyarországon is neves épületeket tüntetnek fel, és ebben a körben szeretnék a Festetics-kastélyt, a Nyugat-Balaton régió ékszerdobozát is feltüntetni.

A Festetics-kastélyForrás: peter89ba/Pixabay

Hogyan fogadták a felkérést, és Ön szerint minek köszönhetik ezt?

Természetesen nagy örömmel fogadtuk ezt a megkeresést. Megtiszteltetés a kastély részéről, hogy egy ilyen nemzetközi bankjegyrendszeren szerepelhet. Hatalmas látogatószámot bonyolítunk, főleg nyáron, de szerencsére a téli időszak is erős, különösen a december vége, ez lehet az oka annak, hogy minket választottak.

Hogyan juthatnak hozzá az érdeklődők a bankjegyhez?

Februártól lesz lehetősége a látogatóknak nulla eurós bankjegyeket vásárolni a múzeum shopjában.

Mint Fókás Andor Zalán hozzátette, a gyűjtők is előszeretettel vásárolják ezeket a bankjegyeket, melyeket "kifinomult európai piackutatások alapján terveztek és alkottak meg". Azt is elmondta, hogy a pénzt az a nyomda gyártja, amely az eredeti euro-bankjegyeket is, ráadásul ugyanarra a papírra is készülnek, és a biztonsági elemeket – mint például hologramokat, UV-jeleket – is tartalmazzák. A gyűjteménybe szánt bankók ugyanakkor csak korlátozott példányszámban készülnek, ami növeli az értéküket a gyűjtők körében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek