Mesebeli európai kastélyok, melyeket a valóság ihletett

Ki ne élne szívesen Hófehérke, Hamupipőke vagy Elza hercegnő színpompás és fényűző kastélyában? A mesék most megelevenednek, mert ezek a kastélyok a valóságban igenis is léteznek, és bárki meglátogathatja őket Európában. Mutatjuk párosával is a mesékben és a valóságban szereplő épületeket, hogy láthassátok a hasonlóságokat.

Neuschwanstein – Hamupipőke és a Disney kastély 

Walt Disney a híres németországi kastélyról mintázta Hamupipőke című mese egyik fontos helyszínét, valamint a Disney logón is található lenyűgöző kastélyt. A sziklákra épült műremek elsősorban Richard Wagner zeneszerző előtt tiszteleg. 

A valóságban a látogatók bejárhatják Schwangau község területén található kastély minden zugát, és megismerhetik a bajor "őrült király" II. Lajos életét, aki 1892-ben építette az elképesztő monstrumot kedvenc zeneszerzője, Richard Wagner menedékhelyeként. A Neuschwanstein kastély egyes termeit és berendezését Wagner operáinak szereplőivel díszítették, habár a fényképezés és a videófelvételek készítése a mai napig nem engedélyezett a kastélyon belül. 

A Neuschwanstein kastély Németországban a valóságban is mesebeli látványt nyújtForrás: Pixabay/derwiki

A kastélyt évente körübelül 1,5 millió ember látogatja, a belépőjegy 18 euróba kerül, és ma már magyar nyelvű idegenvezetésre is lehetőség van. A jegyirodából gyalog, vagy lovas kocsival lehet feljutni a kastély bejáratához, ami 30-40 percet tesz ki. A kastélyon belül még több mint 160 lépcsőn vezet felfelé.

Alcázar de Segovia – Hófehérke

A Disney első animációs filmjében, a Hófehérkében szereplő gonosz királynő vára állítólag ezen a lenyűgöző spanyolországi erődön alapul, amely egy hajó orrára emlékezteti az embert. 

A 12. század elején épült feltűnő vár egykor királyi palota, börtön, főiskola, majd katonai akadémia volt, jelenleg pedig múzeumként működik.

Fenségesen magasodik a spanyol táj felettForrás: javier alamo/Pixabay

A múzeumban régi királyi bútorok és egy fegyvergyűjtemény is megtekinthető, a királyi teremben Kasztília királyainak összes portréját összegyűjtötték, a legendás Pelayotól II. Fülöpig. A kastélyba a belépőjegy 4,5 euróba kerül, a legfelső toronyba plusz 2 euróért lehet feljutni. 

Chambordi kastély – Szépség és a Szörnyeteg

A Disney-rajongók meglátogathatják a Szörnyeteg kastélyának valós inspirációját a franciaországi Loir-et-Cherben. A film egyik animátora, Glen Keane kutatás céljából felkereste a kastélyt, és azonnal tudta, hogy ez a baljóslatú, lenyűgöző hely lesz a Szörnyeteg otthona. 

A 16. századi, reneszánsz stílusban épült francia kastély a legnagyobb a Loire menti kastélyok közül, melynek építését I. Ferenc király rendelte el, és állítólag Leonardo da Vinci is közreműködött az épület tervezésénél.

A mese alkotói ebben a kastélyban képzelték el a Szörnyeteg otthonátForrás: cpamoiclui/Pixabay

A második világháborúban a párizsi Louvre múzeum műkincseinek egy részét itt helyezték el. Ugyan a kastélyban beszélő órával és gyertyatartókkal nem találkozhatunk, de előkelő királyi lakosztályokkal, és vadásztrófeákkal díszített termekkel, és egy kettős csigalépcsővel igen. A kastélyt évente 700 ezer látogató keresi fel, a belépőjegy 14,50 euróba kerül. Nem érdemes kihagyni a kastélyt körülvevő 5250 hektáros vadasparkot sem, melynek mérete megegyezik Párizs alapterületével, és ezen belül található Európa legnagyobb zárt állat- és növényvilága. 

Chillon vára – A kis hableány

A Genfi-tó melletti sziklákra épült vízivár ihlette a mesebeli Eric herceg kastélyát. Az utazók önállóan vagy idegenvezetővel tekinthetik meg a várat, de lehetőség van az épületet magánrendezvényekre is kibérelni. Ugye milyen varázslatos lenne összeházasodni egy valós Disney-kastélyban?

A vár Svájc leggyakrabban látogatott történelmi épülete, melyet évente 300 000 turista tekint meg. A régészeti leletek azt bizonyítják, hogy a tó vizében álló sziklapadokra már a bronzkor idején is építkeztek. A vár egy fahídon közelíthető meg, ami a 18. században egy felvonóhíd helyére épült.

A Chillon várat Svájcban évente 300,000 látogató keresi felForrás: Shutterstock/cge2010

A 25 épületből álló épületegyüttes három udvar köré csoportosul, melyet kettős falrendszer véd. A várban négy díszterem is található, melyek ablakaiból gyönyörű kilátás nyílik a Genfi-tóra, és a kápolna azon kevés egyházi építményekhez tartozik, amelyek túlélték a reformáció pusztításait. A benne látható falfestmények a 14. században készültek. A vár közvetlen közelében egy 12 500 négyzetméter területű szőlőhegy is található, melyből száraz, fűszeres zamatú, gyümölcsös fehérbort készítenek. Ez a különleges fajta bor kizárólag a várban kapható, és az ebből származó bevételt a vár megőrzésére és felújítására fordítják. A belépőjegy a várba 13 euróba kerül. 

Mont-Saint-Michel – Aranyhaj

A Rapunzel történetén alapuló kortárs animáció az Aranyhaj egy elvarázsolt királyságban játszódik, amelyet a valós normandiai Mont Saint-Michel ihletett. A franciaországi Mont Saint-Michel valójában nem egy kastély, hanem egy kolostor, ami már hosszú idő óta közkedvelt célpontja a zarándokoknak.

 A Mont Saint-Michel-öbölben a legmagasabb az árapály Európában, ami naponta kétszer alakítja át a szigetet. Apálykor a sziget száraz lábbal is megközelíthető, dagálykor azonban valódi szigetté válik.

Mont-Saint-Michel tényleg úgy fest, mintha egy meséből került volna elénkForrás: 2990108/Pixabay

1874-ben a szigetet Franciaország történelmi műemlékévé nyilvánították, az UNESCO világörökség listájára az elsők között vették fel 1979-ben. A látogatók a kolostort lovaskocsival is megközelíthetik, a belépőjegy 18 euróba kerül. 

Akershus erőd – Jégvarázs

Elsa és Anna hercegnők a mese szerint Arendelle kastélyában nőttek fel. A kastélyt az oslói Akershus-erőd ihlette, amely nem csupán kísértethistóriáiról híres. A norvég erődöt történelme során soha nem hódították meg ellenséges csapatok.

Akershus erőd, Norvégia, OsloForrás: Viola/Pixabay

Az erőd ma a norvég kormány székhelye, és Oslo egyik legnagyobb turisztikai attrakciója, melyben második világháborús múzeum, valamint egy királyi mauzóleum is található.

Elsa csillogó jégpalotáját viszont már a québeci Hotel De Glace szálloda ihlette, ahol a vendégek egy igazi hó- és jégvárban szállhatnak meg.

 A film rendezője, Chris Buck öt évvel a film megjelenése előtt szállt meg a hotelben, és a látvány annyira lenyűgözte, hogy ennek hatására alkotta meg a mesebeli jégpalotát.

Források: purewow.com, neuschweinstein.denormandie-tourisme.frekorenovsk.ru, chillon.ch,otooslo.pl , gyoriszalon.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek