Megsegítették az ablakcserénél előbukkant apróságokat

A hétvégén egy badacsonyörsi családi ház ablakcseréjénél egy csapat telelő denevér került elő. Hála a lelkiismeretes vállalkozónak és jó pár elhivatott szakembernek, a denevérek egy kis kerülővel ugyan, de biztos helyen leltek újra otthonra – számolt be a hírről a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Természetmegőrzési Osztályának munkatársa.

Több tucat téli álmot alvó denevérre bukkantakForrás: Mészáros József / Facebook.com

A 39 db fehérszélű törpedenevért (Pipistrellus kuhlii) a bakonyi denevérkutató, Mészáros József (Bakonyi Denevérvédelmi Alapítvány) látta el. A téli álmukból felébredt apróságoknak az elveszett energia-tartalékaikat pótolni kellett, így kaptak vizet, lisztkukacot és egy kis vitamint. Mindegyikük sérülésmentesen átvészelte a kalandot, és mehettek vissza telelni.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy manapság egyre több denevér szorul segítségre, mert a szokatlanul enyhe időjárás miatt felébrednek. Ezek után pedig több napig is ébren lehetnek, de enni nem tudnak, így energiát vesztenek.

Ha viszont visszatér a hideg, és újra elmennek aludni, a kevés tartalékkal nem biztos, hogy kibírják tavaszig. Ezúttal a Badacsonyörsön megtalált denevéreknek szerencséjük volt, hogy gondos kezekbe kerültek, és újra alhatják téli álmukat. Ha ilyen formában Önök is találkoznának denevérekkel, hívjanak szakembert hozzájuk; a kedvességük sok kis életet megmenthet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek