Téli álomra készülődnek a pelék, a sünök és a denevérek

Az ősz beköszöntével téli álomra készülődnek a Körös-Maros Nemzeti Parkban élő, védett kisemlősök. A mogyorós pelék, nagy pelék, keleti sünök és denevérek már kizárólag csak arra koncentrálnak, hogy minél több élelmet vegyenek magukhoz, illetve halmozzanak fel. Ekkor alakul ki testükön egy különlegesen elraktározott zsírkészlet, az úgynevezett barnazsír, ami a tél folyamán táplálékot és energiát biztosít számukra, írja a nemzeti park, honlapján.

Sün a nemzeti parkbanForrás: Halász-Szegedi Fruzsina/kmnp.hu

A legtöbb kisemlős fagymentes környezetet keres magának alvóhelyül. A sünök például előszeretettel bújnak nagyobb levélkupacok alá, a pelék pedig levelekkel bélelnek ki maguknak egy-egy üreget a gyökerek között, illetve ritkábban madárodút. Ezek a fajok általában egyedül telelnek, a denevérek viszont tömegesen, csapatokban rejtőznek el télire valamilyen sziklarepedésben, barlangokban, esetleg fagymentes házak padlásain. A hüllőktől eltérően a kisemlősök nem egyfolytában alszanak tavaszig, hanem közben néhányszor felébrednek. Ilyenkor magukhoz vesznek még egy kis táplálékot, de vadászni már nem mennek.

PeleForrás: Halász-Szegedi Fruzsina/kmnp.hu

Az ősz beköszöntével elsőként a ragadozó kisemlősök hajtják álomra a fejüket. A denevérek például már október végén, november elején nem találnak repülő rovarokat, ezért elvermelik magukat. A sünök növényi részeket, gyümölcsöket is fogyasztanak, így ők ebben az időszakban még tudnak gyűjtögetni maguknak élelmet, csak később kezdik meg téli álmukat. Tavasszal, ahogy a hőmérséklet emelkedik és a nappali világosság hosszabbodik, a kisemlősök testében megindul egy különleges hormon termelődése, s ez felébreszti őket.

Kertünk takarítása közben ügyeljünk arra, hogy a régóta egy kupacban lévő avart ne mozgassuk, főleg ne égessük, mert sünök is alhatnak alatta. A madárodúkat se takarítsuk, ha sok levelet látunk bennük, mert lehet, hogy egy mogyorós pele vermelte el ott magát. Ne kergessük el a denevéreket se, mert ezzel veszélyeztetnénk őket! Ezek az állatok egyébként semmilyen kárt nem okoznak azzal, ha télire beköltöznek a házak padlására, vagy a falak réseibe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek