Kuvikok, vércsék és törpedenevérek kerültek szabadlábra a Tiszánál

A Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központjába évente sok száz sérült, legyengült vagy elárvult mentett állat kerül be. Gyógyításuk, felnevelésük célja, hogy újra képessé tegyék őket az önálló életre a természetben. A szabadon engedhető példányoknak megkeresik az alkalmas élőhelyet, ahol új életet kezdhetnek, vagy éppen ott engedik el őket újra, ahonnan bekerültek. A Kiskunsági Nemzeti Park működési területére is rendszeresen érkeznek az állatkerti mentőhelyről a szabad életre készen álló egyedek. Ezúttal három kuvik, hat vércse és 13 törpedenevér voltak azok a szerencsések, amelyek a fogságban töltött idő után visszakapták a szabadságukat – olvasható a knp.hu weboldalon.

A felcseperdett kuvikok visszatérhettek a természetes környezetükbeForrás: Kiss Mónika/knp.hu

A kuvikok még fióka korukban kerültek a mentőhelyre Budapestről. Őket Tiszaalpáron, egy lakatlan épületnél engedték szabadon, ahol lakott mesterséges kuvikodú is van. Itt nem csak elegendő táplálékot, megfelelő élőhelyet, de társakat is találnak. A vörös vércséknek is olyan területet kerestek Tiszaalpáron, ahol élnek már fajtársaik. A kuvikokhoz hasonlóan őket is még fióka korukban találták és vitték be a budapesti állatkertbe, tegnap viszont szabadon útra kelhettek. 

A 13 törpedenevér a Duna-Tisza köze legnagyobb ismert törpedenevér-kolóniájához csatlakozott, melynek a Lakitelek-Tőserdőben található Kontyvirág Erdei Iskola épülete ad otthont. A mentőközpontban felépült példányok túlélési esélye sokkal nagyobb, ha egy ilyen nagy kolóniához tudnak csatlakozni.

Ha valaki sérült, legyengült vagy elárvult vadállatot talál, hívja a legközelebbi mentőhelyet vagy az illetékes nemzetipark-igazgatóságot.

A védett állatok mentéséről és a mentőhelyekről további információ ide kattintva kaphat.  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek