Hollóknak, denevéreknek ad otthont a főváros legextrémebb kirándulóhelye

Budapest Grand Canyonjának is nevezik a főváros minden bizonnyal legextrémebb kirándulóhelyét, a III. kerületben lévő Róka-hegyet. A különleges sziklás-barlangos képződmény nevét vöröses színű falairól kapta, melyek Budapest egykori legnagyobb kőbányájából maradtak hátra. A hollók, denevérek és sziklamászók által egyaránt kedvelt meredély egész évben szabadon látogatható.

Róka-hegyForrás: screenshot/youtube

A Róka-hegy mészköves alapkőzetét hosszú időn keresztül bányászták. A Lánchíd pillérei, az Akadémia falai és az Andrássy út egyes épületei is az innnen elhordott kövekből készültek. A bányából csillesorokon szállították a kőtömböket a Római-partra, ahonnan a Dunán úsztatták a belvárosba. A kőkitermelésnek köszönhetően három bányaudvar alakult ki a hegytömbön, melyek szintben is elkülönülnek egymástól. Ezek közül a felső, legnagyobb udvar falai és furcsa alakú, lyukacsos sziklatornya a sziklamászók kedvelt gyakorlóhelye.

Róka-hegyForrás: screenshot/youtube

A sziklák között mesterséges bányavágatok és természetes üregek alakultak ki, melyek nagyon sokféle állatnak adnak otthont, többek között védett denevérfajok élnek itt. Az üregeken keresztül sokszor gőz formájában törtek fel a hévizek, tovább oldva az üledékes kőzetet. Az így kialakult, félgömb alakú kőfülkéket nagyon szeretik például a Magyarországon védett hollók, melyek kora tavasszal ezekben fészkelnek, magyarázza a Főkert természetvédelmi vezetője egy videóban.

Forrás: nps.gov/brca/wikipedia

Közel 30 védett növényfaj él a területen, megtalálható például a magyarországi viszonylatban is ritka nagyvirágú habszekfű. A 10 ezer forint természetvédelmi értékű növénynek Budapesten itt a Róka-hegyen van a legerősebb állománya, és ez Magyarországon is az egyik legnagyobb.

Tömegközlekedéssel érkezve a szentendrei HÉV-ről a csillaghegyi megállónál kell leszállni. Innen az Ürömi úton mászhatunk fel a hegyre, ami egy eléggé meredek és forgalmas út, így ha tehetjük, talán jobb, ha autóval levágjuk ezt a részt, és rögtön a kirándulóhely bejáratánál parkolunk.

Róka-hegyForrás: screenshot/wikipedia

A természetvédelmi terület bejáratához érve elindulhatunk a parkoló melletti erdőben, vagy egy másik útvonalon lépcsőkön keresztül. Az erdőből indulva rövid sétával egy meredek sziklákkal körülvett kanyonszerű helyre jutunk, ahol könnyen előfordulhat, hogy bográcsozó társaságokkal találkozunk. De ennél feljebb is vezet út, és itt kezd igazán meredekké válni. A bánya területén sok helyen korlátok védik az utakat, de vigyázva közlekedjünk, és mindenképp viseljünk jó tapadást biztosító cipőt, mert a meredek talaj helyenként morzsalékos, és könnyen megcsúszhatunk.

Forrás: Főkert, kirándulástippek.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek