Sorra érkeznek a mentésre szoruló denevérek Mályira

"Sajnos nagyon sok hívás érkezik hozzánk denevérek miatt. A meleg tél megzavarta őket, és felébrednek" – olvasható a Madármentő Állomás Mályi – Bird Rescue közösségi oldalán.

Európa valamennyi denevére hosszabb-rövidebb téli álmot alszik, de most megzavarhatta őket az enyhe időjárás - illusztrációForrás: alobenda/Pixabay

Már az új év elején, január 4-én is érkezett egy hívás a Madármentő Állomásra, Mályira, miszerint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Gyermekegészségügyi Központjánál találtak egy denevért. Egy lépcső oldalán lógott és eléggé rossz helyen volt. Az ott dolgozók dobozba tették és segítséget kértek.

A madármentők elmentek az állatért, és átvették a feltételezhetően sérült denevért. Mint kiderült, semmi baja nem volt a kis denevérnek, csak az enyhe idő miatt mászhatott elő. Folyadék és vitamin fogyasztása után megkapta a vacsoráját is, amit jóízűen elfogyasztott. A poszt szerint pár napig táplálják még, és utána visszaviszik a családjához. A szerencsésen megmenekült denevér-gyerekről kisfilm is készült.

Másnap újabb hívás érkezett, szintén bajba került bőregereknek kértek segítséget. A két rőt koraidenevér közül az egyiket a Kossuth Lajos Gimnáziumban találták, a másikat pedig egy kutyus vitte haza a szájában. Mint írják, mind a ketten jól vannak.

A veszély azért áll fent továbbra is a denevérekre nézve, mert a meleg miatt felébredt példányok akár több napig is ébren lehetnek, de enni nem tudnak, így energiát vesztenek. Ha bejön a hideg visszaalszanak és ha kevés a tartalékuk, akkor már tavaszig nem biztos, hogy kihúzzák. Pedig igen hasznos állatok: egy éjszakai repülése során egyetlen denevér több mint 1000 szúnyogot eszik meg – hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek