Videó készült arról, ahogy egy helikopter 45 ezer vadludat zavart meg az Öreg-tónál

Feljelentést tesz a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága egy helikopter ellen, amely Tatánál, az Öreg-tó felett repülve megriasztotta az ott telelő vadludakat, írja a kemma.hu. A megrettenő vadludakról Milinte Judit hobbifotós készített videót, amelyet oldalán is megosztott.

Mint a posztban írja: a videón az látható, hogy egy a tó felett elrepülő helikopter mennyire megzavarja a ludakat. A felvétel elején a madarak a helikopter hangjára idegesen figyelnek fel, majd ahogy közelebb ér, azonnal felrepülnek a mederből. De nem csak a ludak, hanem más madarak is menekülésbe kezdtek.

Mivel nem állatkerti madarak, így nincsenek hozzászokva az ember által okozott zajokhoz, ezért kell őket óvni minden egyéb zavarástól!" – írja."Október 1-től március 31-ig a a vadludak telelési idején a tatai Ramsari Területen, azon belül az Öreg-tó felett légügyi korlátozás van érvényben" – mondta el Csonka Péter, a Tatai Vadlúd Sokadalom főszervezője a kemma.hu-nak. Ez azt jelenti, hogy bármilyen légi járműnek 1500 láb (körülbelül 460 méter) repülési magasságot kell tartani, afelett kell repülni. A fesztivál főszervezője kiemelte: ez a helikopter vélhetően alacsonyabban repült a megengedettnél, így ijeszthette meg a vadludakat. Még elemzik a képeket, ami alapján meg tudják tenni a feljelentést, hiszen a helikopter lajstromszáma alapján tudnak eljárni a hatóságok is.

Ebben az időpszakban érdemes megfigydelni a Tatára érkező északi vadludak napi mozgásátForrás: /vadludsokadalom.hu

Nem ez az első eset, hogy légi jármű ijeszti meg a madarakat – emelte ki Csonka Péter. "Két hete egy kisrepülőgép repült alacsonyan a víz felett. Az az igazság, hogy minden, a modern élettel járó dolog komoly zavaró tényező, ahol tömeges vízimadár gyülekezés van. Minden halmozódik: a fény-, és a zajszennyezés is. Aztán van egy pont, ami után a természet azt mondja, elég."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek