Decembertől látogatható a tatai kastély, benne a kékcsempés grófnői fürdőszobákkal

A tatai Esterházy-kastély két fürdőszobával is büszkélkedhet. A jellegzetes kézzel festett kék delfti csempék, a porcelánkád és a lábas mosdó is 1915-ből maradt fenn. A fürdő legszebb dísze a csempeburkolat. A mázas, tájakat, kikötői jeleneteket, zsánerfigurákat és katonákat ábrázoló, kézifestésű fajanszcsempék a hollandiai Delftben készültek. Hamarosan bárki megnézheti ezeket most már személyesen is, a kastély ugyanis decemberben megnyitja kapuit a nagyközönség előtt – olvasható a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. Facebook-posztjában.

A mázas, tájakat, kikötői jeleneteket, zsánerfigurákat és katonákat ábrázoló, kézifestésű fajanszcsempék a hollandiai Delftben készültekForrás: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. / Facebook

Delft a kerámiagyártás központja volt Európában. Attól kezdve, hogy a virágzó holland tengeri kereskedelemnek köszönhetően ide érkeztek a kínai porcelánnal és más távol-keleti kincsekkel megrakott hajók, a delfti fajanszműhelyek berendezkedtek a kínai porcelán utánzására.

Forrás: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. / Facebook

Számos manufaktúrában készítettek csempéket évszázadokon át, és amikor a fürdőszobák elterjedtek Európában, a kastélyok gazdái természetesen a holland műhelyekből rendeltek csempéket. Számos európai kastélyban találkozhatunk a delfti csempék valamely szériájával, már ahol egyáltalán megmaradt az eredeti fürdőszoba – olvasható a NÖF Facebook-posztjában.

Forrás: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. / Facebook

Az Öreg-tó partján álló, a középkori vártól pár lépésre található kastély sárgára festett épületében 1999-ig pszichiátriai intézet működött, utána hosszú évekig üresen állt. A felújítási munkálatokat 2018-ban kezdték meg, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram weboldalán annak részleteiről így írtak:

"Megújul a kastélyegyüttes főépülete, valamint a kiskastély déli szárnya, részlegesen helyreállítják a belső udvart, a hátsó park vonatkozásában a faápolási munkákat elvégzik, a parkrész biztonságosan bejárhatóvá válik. A kastélyban kialakításra kerülő kiállítás interaktív formában mutatja be az Esterházy család szerteágazó diplomáciai kapcsolatrendszerét, a házasságok fontosságát, ill. ezen keresztül a női főúri életformát. Az eredeti enteriőrökkel helyreállított, berendezett szobák megidézik a férfiak, nők és gyermekek életét a kastélyban. A gyerekek számára külön eszközök és kiállítási tartalom segítségével válik befogadhatóvá a kastélyok világa."

FRISSEBB: A koronavírus-járvány terjedésének csökkentését szolgáló, a kormány által hétfőn délelőtt bejelentett - egyelőre 30 napra szóló - korlátozó intézkedések értelmében a tatai kastély hivatalos megnyitása várhatóan csúszhat. Amint pontos dátumot tudunk az első látogatási napról, megírjuk olvasóinknak.

A tatai Esterházy-kastély főépülete nyár végére kívül-belül megújult, mostanra pedig befejeződött a kiállításépítés isForrás: nkvp.hu
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek