Súlyosan veszélyeztetett lakó érkezett a debreceni állatkertbe

Különleges jövevény, egy súlyosan veszélyeztetett récefaj, a laysani réce egy példánya érkezett Debrecenbe a csehországi Ostrava állatkertjéből december 2-án – olvasható a Zoo Debrecen Facebook oldalán.

Világszerte 500-700 egyede él mindösszeForrás: Forest & Kim Starr / Wikipédia

A kert igazgatója jelezte, hogy az állat csak a kötelező karantén idejének letöltése után csatlakozhatott társaihoz. Az idei kelésű fiatal tojóval minden eddiginél gazdagabb récegyűjteménye lett az állatkertnek, amit az Afrika-röpde külső madárházában tekinthetnek meg a látogatók.

Az egykor a hawaii szigetvilág valamennyi tagján megtalálható laysani réce ma már kizárólag Laysan körülbelüli 350 hektáros szigetén él. Viszonylag gyengén repül, és ritkán úszik, sétálva vagy futva közlekedik.

Megmaradt természetes állományának kis egyedszáma, továbbá az invazív fajokkal és a klímaváltozással szembeni kiszolgáltatottsága miatt a faj súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján

A laysani réce a magyar állatkertek körében igazi ritkaságnak számít, csakis Debrecenben találkozhatnak vele a látogatók.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek