Tekintélyt parancsoló éjszakai vadásszal gyarapodott a Debreceni Állatkert

Hosszú évek óta nem tartott, különleges őshonos faj képviselőjével bővült a Debreceni Állatkert, miután október 14-én egy uhu érkezett hozzájuk a csehországi Ostrava állatkertjéből. Az idén áprilisban kelt fiatal hím már birtokba vette röpdéjét, ahol a látogatók is megcsodálhatják. Mint az állatkert Facebook-posztjából kiderül, reményeik szerint hamarosan tojó is érkezhet a jövevényhez, így a sikeres szaporulat is kilátásba kerül majd.

Az Európa és Ázsia nagy részén megtalálható uhu, más néven nagy fülesbagoly (Bubo bubo) a világ egyik legnagyobb termetű bagolyféléje és éjszakai madara. 12 alfaja közül talán a legszebb és leggazdagabb mintájú tollazattal az immár nálunk is látható európai (Bubo bubo bubo) rendelkezik.

Valódi csúcsragadozó, étrendjének jelentős részét 200 gramm körüli kisemlősök teszik ki, de olykor a magánál kisebb termetű ragadozó madarakat is elejti. Magányosan élő faj, de párja mellett élethosszig kitart, és évről évre ugyanazt a költőhelyet keresi fel. Saját fészket nem épít, tojásait védett sziklakiszögellésre vagy üreg aljába rakja, ritkább esetben pedig más ragadozó madarak fészkét foglalja el.

A vadászat, a fakivágás, a rovarirtók okozta mérgezések, valamint a gépkocsikkal és a villanyvezetékekkel való ütközések miatt egyedszáma megritkult, ezért a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

 A címlapkép illusztráció, forrása: 4924546/pixabay.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek