Különleges trópusi állatok érkeztek a debreceni állatkertbe

Három új, különleges megjelenésű apáca-fütyülőlúd érkezett a debreceni állatkertbe Zürichből - olvasható a Zoo Debrecen Facebook oldalán. A korábban sosem tartott faj képviselői – két gácsér és egy tojó – jelenleg a téli szálláshelyükön, az Afrika-röpdében tekinthetőek meg, de a tavaszi jó idő érkeztével rokonaikkal együtt ismét birtokba veszik a récés tavat. Az állatkert hosszú távon szaporítani is szeretné őket. 

Az apáca-fütyülőlúd (Dendrocygna viduata) érdekes módon a szubszaharai Afrikában és Dél-Amerikában is előfordul; feltehetően az ember hurcolta át magával az Atlanti-óceánon. Nevét az apácák által viselt habitushoz hasonló színezete és jellegzetes füttyszerű hangjáról kapta. Mivel trópusi állat, így nem vándorol, több ezer egyedből álló kolóniákat alkot, amelyek a párzási időszakban párokra vagy kisebb csoportokra szakadnak. Fészkét a vízpartra vagy fák üregébe rakja. A szülők felváltva kotlanak és közösen nevelik a fiókákat, akik nyolc hetes korukra válnak önállóvá. 

A természetes élőhelye Afrika és Dél-Amerika nagy részeForrás: DickDaniels/Wikipedia

A betegségek, a vadászat, valamint az élőhelyvesztés miatt a faj szerepel a Természetvédelmi  Világszövetség (IUCN) vörös listáján. Ha szeretne a nevelőszülője lenni ezeknek a különleges és szép fütyülőludaknak, az állatkert honlapján lehetőség van az örökbefogadásra. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek