Már személyesen is láthatjuk a debreceni állatkert bébi vízidisznóit

Az állatkert közleménye szerint a három kis kapibara júniusban született és szépen cseperednek. Bár teljesen önállóvá csak egyéves korukra válnak, már pár naposan megismerkedtek a felnőttek szilárd táplálékával, és egyre nagyobb kíváncsisággal fedezik fel kifutójukat, ahol mostantól a látogatók is megtekinthetik őket. Érdekesség, hogy nem ők az első kapibara gyerekek az intézményben, hiszen már az anyukájuk is Debrecenben született 2017-ben.

Kolumbiában és Venezuelában chigüire, chigüiro és carpincho néven is nevezik - a kép csak illusztrációForrás: Shutterstock.com / Sardo Michael

A kapibarák egyébként Dél-Amerika folyóinak, tavainak és mocsarainak környékén őshonos állatok, más néven vízidisznónak (Hydrochoerus hydrochaeris) is nevezik őket. A föld legnagyobb termetű rágcsálói, és kifejletten akár 50-60 kilogrammot is nyomhatnak.

Amint a nevük is mutatja, előszeretettel és ügyesen úsznak - lábujjaik között úszóhártya van -, a rájuk leselkedő ragadozók elől is a víz alá merülve bújnak el. De csak úgy, a spa hangulat kedvéért is szívesen ücsörögnek a folyókban, tavak szélén, vagy éppen állatkeri kifutójuk medencéjében, amint ezen a videón is látszik:

Táplálékuk jelentős részét vízinövények adják, de alkalomadtán a termesztett haszonnövényeket is megdézsmálják. Részben az ebből eredő ember-állat konfliktusok következtében kerültek fel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listájára.

Az állatkert közleménye szerint a kapibarák jellemzően 15-20 fős csapatokban élnek, melyeket egy-egy domináns hím vezet. A csoporton belül pedig a nőstények egymás utódait is segítik felnevelni. A kapibarák híresek arról, hogy társas természetük messze túlterjed a fajtársaikkal való kapcsolaton, és számos másik faj, akár madarak vagy majmok közelségét is megtűrik. A debreceni állatkert társaskifutójában 2015 óta laknak kapibarák, amelyek zavartalan harmóniában élnek együtt a dél-amerikai tapírokkal és a nemrég érkezett nagymarákkal.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek