Egy vadonban már kihalt madárfajjal gazdagodott a Debreceni Állatkert

Páratlan ritkasággal bővült a Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark gyűjteménye. Egy hím socorrói gerle érkezett hozzájuk a hollandiai Arnhem állatkertjéből az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében. A röpdéjében már megtekinthető daliás jövevény egyedülálló természetvédelmi értéket képvisel, mivel olyan fajhoz tartozik, amely csaknem fél évszázada teljesen eltűnt a természetes élőhelyéről. Kizárólag emberi gondozásban él világszerte alig 200 egyede, mindössze 36, többségében az európai programban részt vevő állatkertben – számolt be Facebook-oldalán az Állatkert.

A socorrói gerle világszerte csak emberi gondozásban élForrás: Dr. Nagy Gergely Sandor/Dr. Nagy Gergely Sandor/zoodebrecen.hu

A kezdeményezés végső céljához, a vadonba történő visszatelepítéshez először stabil és genetikailag életképes állatkerti populációt kell létrehozni, és a remények szerint a jövőben egy tojó fogadásával az az állomány gyarapításába is bekapcsolódhat majd az Állatkert. A socorrói gerlét (Zenaida graysoni) hivatalosan 1972-ben figyelték meg utoljára élőhelyén, a Mexikó nyugati partjánál fekvő Socorro szigetén. 

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 1994-ben nyilvánította vadon kihaltnak.

Ellenségei a ragadozómadarak voltak, illetve a szigetre betelepített és visszavadult házimacskák, amik hatalmas pusztítást végeztek az állományukban – valószínűleg elsődlegesen ez vezetett a kipusztulásához. Ez a viszonylag kistermetű, alig 200 grammos galambfaj főleg a talajszinten tölti idejét, egykori élőhelyén pedig pótolhatatlan ökológiai szerepet játszott, mivel a fák lehullott terméseinek elfogyasztásával és a magok terjesztésével hozzájárult több őshonos faj szaporodásához.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek