Megnyitja kapuit az Ördöglovas gróf kastélya

A Komárom-Esztergom megyében található Bajna településen álló kastély a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében újult meg, az épület átváltozása pedig már csak azért is rendkívüli, mert szinte a romjaiból kellett újjávarázsolni az Ördöglovas egykori kastélyát. Több évtizednyi elhanyagoltság, majd a felújítás után 2021-ben kívül-belül újjászületve, a hazai klasszicista építészet kiemelkedő alkotásához méltó külsővel várja látogatóit a bajnai kastély – fogalmaznak az intézmény weboldalán.

A Sándor-Metternich-kastély egykorForrás: bajnaikastely.hu

December 11-től a kastély kapuival együtt az Ördöglovas kastélya címmel egy állandó kiállítás is megnyílik, amelyen a látogatók nemcsak a kastély történetét ismerhetik meg, de megnézhetik annak feltárt barokk falfestményeit is.

A kiállítás egyik részlege Sándor Móric és lánya Metternich-Sándor Paulina életéről emlékezik meg, akik koruk hírességeinek számítottak. Sándor gróf például hajmeresztő lovasmutatványaival vált ismerté, ő alakíttatta át az egykori barokk épületet a ma is látható klasszicista stílusú műremekké. 

A kastély a felújítást követőenForrás: bajnaikastely.hu

Ebben akkoriban az épület külső átalakítását megtervező Hild József volt segítségére, míg a klasszicista dísztermeket Alessandro Sanquirico, a milánói Scala díszlettervezője alakította ki. Munkáját a restaurált és újra berendezett Raffaello- és az Etruszk-teremben lehet megcsodálni.

De a kastély egyik helyiségében például a lóugratások és vakmerő lovasbravúrok korabeli ábrázolásain túl a látogató egy VR-szemüveges szimulációs állomáson közvetlenül is átélheti azt a sportteljesítményt, amely miatt híressé vált Sándor Móric lovas tudása. 

Forrás: bajnaikastely.hu

A kastély női szárnyának első terme pedig a gróf lánya, a fiatal Paulina drezdai és párizsi éveit eleveníti fel. Itt a látogató a kiállított tárgyakon keresztül III. Napóleon udvarát is megismerheti, hiszen Paulina a császár hitvesének, Eugéniának lett bizalmasa. A teremben megjelenik a Metternich házaspár (Richard von Metternich és Paulina von Metternich) nagyvonalú párizsi otthona, a látogatók pedig Paulina párizsi éveit bemutató képekből vetített diafilmen keresztül láthatják ezt a korszakot.

Egy másik terem már a család Bécsben töltött éveit mutatja be, a helyiség fő attrakciója pedig a híres-hírhedt női párbaj, amelyben a legenda szerint Paulina gróf Kielmansegg-vel vívott meg fedetlen felsőtesttel – olvasható a kastély weboldalán.

Forrás: bajnaikastely.hu

A kastély kiállítóterében interaktív eszközök igyekeznek lekötni a különböző korú gyerekkel érkezők figyelmét, a Visual Guide digitális tárlatvezető applikáción keresztül pedig még egy gyerekútvonal is elérhető.

A bajnai Sándor-Metternich-kastély március 31-ig hétfő kivételével minden nap 9-től 17 óráig, április 1-től október 31-ig 10-től 18 óráig várja látogatóit. A belépőért felnőtteknek 3000 forintot, a 6 és 26 év közötti fiataloknak, illetve a 62. életévét betöltött látogatóknak pedig 1500 forintot kell fizetni. Minden másról bővebben a kastély weboldalán olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek