Üvegezett kilátó nyílt a pécsi Pintér-kertben

Tavasszal írtunk róla, hogy egy komolyabb megújuláson esik át a pécsi Pintér-kert Arborétum, most pedig itt a hír, hogy a napokban már át is adták a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) felújított székházát, benne egy Natura 2000 bemutató múzeumszobát és a kert egy újonnan épült kilátóját.

A kert villájában kapott helyet a DDNPI bázisaForrás: Komlós Attila / Duna-Dráva Nemzeti Park

A kéthektáros Pintér-kert Arborétum a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet része, a kert névadója pedig a kert és a villa egykori tulajdonosa, Pintér János, aki 1926-tól kezdődően néhány év leforgása alatt ültette el azokat a növényeket, amelyek a később kifejlődő örökzöld gyűjteményes kert alapját képezték.

A kertben álló villaépület ad otthont a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság központjának is, amelynek a belső terei egy nagyobb felújításon estek át az elmúlt hónapokban, emellett új tetőszerkezetet kapott a ház, és egy helyiség is hozzáépült – derül ki a DDNPI szerkesztőségünkbe érkezett közleményéből.

Az újonnan kialakított múzeumszobaForrás: Komlós Attila / Duna-Dráva Nemzeti Park

A nemzeti park munkatársainak kiemelt gondossággal kellett figyelnie a Pintér-villa egyetlen eredeti formában fennmaradt belső terének számító dolgozószoba felújításakor, ahol nemcsak megőrizték és láthatóvá tették a míves falburkolatokat, de a tárgyalószoba funkcióját betöltő helyiséget szakvezetéssel látogathatóvá is tették, benne a Natura 2000 tematikájú rejtett installációkkal együtt.

A Pintér-kert új kilátójaForrás: Komlós Attila / Duna-Dráva Nemzeti Park

A projekt részeként adtak át a Pintér-kertben egy új, fából épült, üveg mellvédes kilátót is, amely a kert vadregényesebb, nehezebben megközelíthető, legmagasabb részén az erdőbe simulva kínál páratlan városi panorámát. A tervezők célja az volt, hogy formavilágával egyszerre sugalljon modernséget, ugyanakkor a kert korai építményeinek motívumait is felidézze. A kert alsó és felső részének határán a védett területek uniós Natura 2000 hálózatát bemutató tájékoztató táblát helyeztek el.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek