Kék madarak lepték el Kis-Sárrétet

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén rendszeres őszi-téli vendég a kék galamb. Most a szokásosnál is több, mintegy kétezer példány tartózkodik a térségben.

Jelenleg kétezernél is több példány tartózkodik ittForrás: Fotó: Marik Pál/kmnp.hu

Mostanában egyre több hírben találkozhatunk kék színű állatokkal, amelyek izgatják az emberi képzelőerőt és ámulattal töltenek el minket. Két hete hazánkban, az Erdőbénye határában lévő Hollós-tetőn lettek figyelmesek a kék meztelencsiga egy példányára. A napokban pedig a szépséges Glaucus atlanticusról, egy élénk kék színű ócáni kis lényről írtunk, melyet magyarul igen változatos nevekkel illetünk a tengeri fecskétől kezdve a kék glaucuson, kék sárkányon és kék tengeri csigán át a kék óceáni csigáig.

A parlagi galambhoz hasonló méretű, Kis-Sárréten felbukkanó kék galamb tollazata azért nem annyira kék, mint az említett állatoké, inkább kékesszürke színű. Nyakát csillogó, zöldes folt díszíti, szárnyán két kisebb, fekete sáv húzódik. A kék galambok ősszel és télen kisebb-nagyobb csapatokba verődve keresik a táplálékot és éjszakázásra is összeverődnek egy-egy alkalmas pihenőhelyen, általában kisebb erdőfoltokban, legtöbbször akácosokban.

A faj Európa nagy részén megtalálható, de Nyugat-Ázsiában, valamint Afrika észak-nyugati területein is fészkel.

A Kis-Sárréten alkalmi fészkelő, az elmúlt évtizedekben többször is költött belőle néhány pár a fekete harkály vájta odúkban. Rövid távú vonuló, de az állomány egy jelentős része áttelel, főleg az Alföld déli részein. Az utóbbi évek enyhe teleinek következtében egyre jelentősebb itt a telelőállomány.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületére ősszel lehúzódó példányok nagy része valószínűleg a közeli Erdélyi-szigethegységből érkezik. Az idén az átlagosnál korábban jelentek meg az első csapatok, és a tavalyi öt éjszakázóhellyel szemben idén hét helyszínen is megfigyelték őket – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park weboldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek