Eddig sosem látott vendég bukkant fel a Dél-Alföldön

Egy újabb fajjal bővült november 8-án a Dél-Alföldön megfigyelt fajok listája – közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja Facebook-oldalán. Balázs István, a Szegedfish Kft. agronómusa vett észre egy madarat a délelőtti órákban, amely gyanúsan kisebb volt, mint a dankasirályok, és Szántó Bence az egyesülettől kora délután egy fecskesirályt talált a helyszínen.

Ez a ritka madárfaj, mint a delmagyar.hu Tokody Bélától, az MME helyi csoportjának titkárától megtudta, mindössze nyolcszor fordult elő az országban a fehér-tavi észleléssel együtt. A Dél-Alföldön most először látták a ráadásul fiatal madarat, amely még nem fordult elő az országban terepen.

Ez a madár villás farkáról kapta a nevét, kisebb, mint a dankasirály, vékony, hosszú szárnyakkal. Testtömege 150-200 gramm, szárnyfesztávolsága a métert is elérheti. Leginkább Észak-Amerika és Észak-Szibéria sarkvidékein költ, hosszú távú vonuló, rovarokat, apróbb halakat, rákokat, csigákat fogyaszt.

"Tipikus tengeri madár. Vonulás közben sok időt tölt az óceán fölött, hosszan, kitartóan repül" – mondta Tokody Béla a lapnak. Valamilyen időjárási esemény, például nagyobb vihar okozhatta, hogy feltűnt a mi vidékünkön egy kóborló példány, idén szeptemberben a Balatonnál is láttak egy idősebb madarat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek