Íme, az óceánok trükkös kis kék színű állata

Nemrégiben röppent fel a hír, hogy kék színű állatot láttak Erdőbénye környékén, a hírre reagálva pedig a Tochee néven publikáló blogger Facebook-oldalán megosztott néhány magával ragadó fotót és érdekességet egy másik kék színű lényről, a szépséges Glaucus atlanticusról, melyet magyarul igen változatos nevekkel illetünk a tengeri fecskétől kezdve a kék glaucuson, kék sárkányon és kék tengeri csigán át a kék óceáni csigáig.

Az állatnak azonban nemcsak a külseje különleges, mint a blogger írja, van néhány figyelemre méltó trükkje. Bár elsőre talán nem mondanánk meg, ez az állat valóban csiga, méghozzá nyílt tengeri csupaszkopoltyús. Igazi apróság, nem nő nagyobbra három centinél, és megtalálható a világ óceánjaiban a mérsékelt övi és trópusi vizekben.

Varázslatosan néz kiForrás: Sahara Frost/shutterstock.com

A gyomrában egy gázzal teli tömlő található, ennek segítségével képes a víz felszínén lebegni. A tömlő elhelyezkedése miatt viszont fejjel lefelé lebeg. Különleges képessége még, hogy nála nagyobb élőlényekre vadászik, a veszélyesen mérgező portugál gályára és a lila csigára is. A portugál gályának a mérgére immunis, viszont miután elfogyasztotta azt, kiválasztja és elraktározza a mérgét saját használatra, és még erőteljesebbé és halálosabbá változtatja. A méreg egy különleges tömlőben gyűlik a tok végén, a vékony tollszerű „ujjain." 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek