5 szájápolási rutin a novemberi fogászati hónap kapcsán

A november a movember mellett a fogaink egészségéről is szól, amikor kiemelt figyelmet érdemes fordítanunk rá. Itt az ideje tehát az éves szűrésnek, s eddigre már kb. a negyedik fogkefénket illene használnunk. Schmidt Judit dietetikus beszámolóját olvashatják. 

A novemberi fogászati hónap kezdeményezés célja összefogni azokat a kampányokat, amelyek a megelőzés, azon belül a gyakori, helyesen végzett fogmosás, a cukrozott ételek, italok fogyasztásának csökkentése és a rendszeres fogászati ellenőrzés fontosságát hangsúlyozzák a száj és a fogak higiéniájának, egészségének megőrzése érdekében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a leggyakoribb szájüregi betegségek közt tartja számon a fogszuvasodást, a fogínybetegségeket, a szájüregi rákot, és egyes fertőzéses megbetegedéseket, emellett nem ritkák a sérülésből eredő és az örökletes fogászati problémák is.

Az ápolt fogak a megjelenést minden esetben a pozitív irányba viszik - illusztrációForrás: Geralt/Pixabay

A fogaink nemcsak rágásra valók

Fogorvoshoz menni kevesen szeretnek, s emiatt addig-addig húzzák a dolgot, míg végül sajnos komolyabb és többszöri beavatkozásra van szükség. Kétségtelen, valóban járhat kellemetlenséggel, s még a fájdalomcsillapítás mellett is lehet rettegett élmény. Már csak emiatt is sokkal kedvezőbb, ha már akkor elmegyünk a fogászatra, amikor még semmi bajunk, vagy éppen csak valami apróság merült fel.
A novemberi fogászati hónapot érdemes így kihasználni arra is, hogy az éves szűrést letudjuk.

A rendszeres fogászati ellenőrzéssel időben meg tudjuk állítani a szájüregi betegségeketForrás: rgerber/Pixabay

Jobb félni, mint megijedni, mondhatnánk, hiszen az évekig halogatott látogatásnak könnyen valóban foghúzás lehet a vége. Már pedig ez a legutolsó módszer, amihez a fogorvosok nyúlnak, hiszen a cél, hogy a fogainkat minél tovább megőrizzük, az esetleges tömés, pótlás, hidak, koronák, egyebek mellett is. A fogainkat ugyanis nem csak a rágásra használjuk, bár ez az egyik legalapvetőbb funkciójuk, emellett részt vesznek beszéd során a hangok formálásában is, s nem mellesleg hozzátartoznak a rólunk kialakított első benyomáshoz is, így esztétikai szerepük sem elhanyagolható.

"Fontos a megelőzés ami nem jár sem kellemetlenséggel, sem fájdalommal, míg az elhanyagolt fogsor esetén ezek nem mondhatók el""Forrás: elsebjgmailcom/Pixabay"
A foghiány nagyjából a lakosság negyedét sújtja
A foghiány kb. a lakosság negyedét sújtja
Egy 2008-as hazai felmérés adatai szerint a felnőtt (35-44 éves) lakosság 26%-nak már közel 7 foga hiányzik, 1,9%-ra tehető a teljes fogatlanság, míg idősebb (65-74 éves) korcsoportban a teljes fogvesztés aránya 15%. Ezek az adatok azóta feltehetően csak romlottak, mivel a pandémia miatt több fogászati kontroll és egyéb szűrővizsgálat is elmaradt, s sokan csak a legszükségesebb esetben mentek el orvoshoz.
A fogak elvesztése mögött több dolog is állhat. Részben a már említett félelem a fogorvostól, s emiatt a rendszeres fogászati ellenőrzés mellőzése, a helytelen foghigiéné (fogmosás hiánya vagy nem megfelelő volta) és étrend okozta fogszuvasodás, valamint akár anyagi okok is. Hiszen egy komolyabb beavatkozásnak (a magánpraxis keretein belül) jelentős költségei lehetnek. Bár utóbbira megoldást jelenthet, hogy az államilag finanszírozott alapellátás keretein belül is számos probléma orvosolható és így megelőzhető akár a fogak elvesztése is.

Szájhigiéniai tippek

A megfelelő étrend mellett a fogak és a fogíny megfelelő ápolása, tisztítása is hozzásegít a fogak egészségének megőrzéséhez, s ezáltal a fogszuvasodás, fogínyvérzés, ínygyulladás és egyéb kellemetlenségek elkerüléséhez. Íme néhány gyakorlati tipp, hogy mire figyeljünk, ne csak novemberben!

1. Milyen gyakran cseréljünk fogkefét?
A jó fogkefe egyenes, kisfejű, hogy minél jobban hozzáférjen a nehezen elérhető helyekhez is, a sörteszálak egyenlő hosszúságúak és puhák. A fogkefénk megérett a cserére, ha a sörték már szétállnak, a lepedéket nem lehet vele hatékonyan eltávolítani.

Fontos a megfelelő fogkefe kiválasztása is, ahogy időnkénti cseréje isForrás: slavoljubovski/Pixabaay

Ez általában 3 hónap után következik be, így évente kb. (minimum) 4 fogkefével célszerű számolnunk. Ha kigyógyultunk egy fertőző betegségből, akkor is fontos lecserélni a régit, mivel a rajta maradt baktériumokkal könnyen visszafertőzhetjük magunkat.

2. Valóban szükséges a fogselyem és a fogköztisztító kefe?
Hiába fejlesztjük tökélyre a fogkefével való fogmosást, a fogközökből jóval nehezebb eltávolítani az ételmaradékot és a lepedéket. Ezért ahhoz, hogy a fogainkat minden oldalról teljesen plakkmentesítsük, jó választás a fogselyem vagy a fogköztisztító kefe használata. Talán macerásabbnak tűnik, de igen hatásos, s eredményes az így végzett fogtisztítás.

Különösen fontos ez akkor, ha valaki tartós fogszabályzót visel.

Utóbbi ma már nem csak a gyerekek viselete, hanem szerencsére egyre több felnőtt dönt úgy, hogy nemcsak esztétikai, de dentálhigiéniai okokból is benevez a fogszabályzóra. Ez a döntés az eltérés mértékétől függően akár több évi fogszabályzós létet is jelenthet, de abszolút jó befektetésnek számít. Sőt, ma már kifejezetten trendi is, így még szégyenkezni sem kell.

3. Melyik fogkrém a legjobb?
A modern fogkrémekben ma már a megfelelő sav- és eróziógátló hatóanyagok is segítenek megakadályozni a fogszuvasodást, amelyek gátolják a fogkőképződést és a fogíny gyulladásos megbetegedéseit.

A fogkrém márkájánál is fontosabb, hogy minimum kétszer mossunk fogat egy napForrás: Bru-nO/pixabay

A többi hatóanyag kiválasztása már az egyéni szükséglet és ízlés függvénye is, hiszen fókuszba kerülhet netán a vérző fogíny kímélete is. Így ezek alapján nem is olyan könnyű megtalálni az ideális fogkrémet, bár a legfontosabb talán az, hogy magát a rendszeres, legalább napi két fogmosást ne hanyagoljuk el, bármit is használunk hozzá.

4. Mire való a nyelvkaparó
Évekkel ezelőtt egy jógaóra végén kaptam az első nyelvkaparómat. Alapjaiban változtatta meg a fogápolási rutinomat: reggel szinte ez az első dolgom, amikor a fürdőszobába érek, hogy a rézből készült nyelvkaparóval lekaparom az éjszaka során a nyelvemre lerakódott lepedéket, ami amúgy lenyelnék. Nem túl gusztusos. Ugyanezt a rövid, de igen látványos procedúrát érdemes az esti fogmosáskor is elvégezni.

Hosszabb távon a nyelvkaparó csökkenti a lepedékképződést, de segít és az ízérzékelés javításában is. Spéci eszköz hiányában a fogkefe recés oldala vagy egy kiskanál is használható erre a célra.

5. Hogyan válasszunk szájvizet?
A szájvíz használata olyan, mint a hab a tortán, mivel a fogszuvasodás megelőzése, a fogíny védelme mellett a kellemes, friss lehelet kialakításában is segítséget nyújthat. A gyógynövény-tartalmú szájvizek beépítése is része a szájápolási rutinnak. A megfelelő termék kiválasztásában szempont lehet, hogy mi a célunk, a fogínygyulladásunk, afta és a szájszárazság kezelése, a fogszuvasodás megelőzése, vagy például fogszabályzó, implantátum, korona viselése.

Egy szó mint száz, jelentkezzünk be minél előbb egy fogászati szűrővizsgálatra, amit összeköthetünk a fogkőleszedéssel is, amire szintén érdemes időről időre gondot fordítani a fogszuvasodás megelőzése érdekében. A megfelelő fogkrém és - akár terápiás célú - szájvíz kiválasztásában is sok segítséget kaphatunk egy ilyen látogatás során.

(Forrás: neak.gov.hu, kormanyhivatal.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek