November van? Növesszen bajszot!

A Movember egy olyan, mára globális méreteket öltő jótékonysági és edukációs kampány, amely a bajuszviseléssel hívja fel a figyelmet a férfiak mentális egészségére, az öngyilkosság megelőzésére, valamint a mindmáig tabunak számító, de szintén sok áldozatot követelő prosztatarákra és a hererákra.

Az absztinenciát támogató száraz november mellett a Movember is olyan problémákra világít rá, amelyek világszerte óriási veszteségekkel járnak. Van, akinek ez lehetőség, hogy összekösse a kellemeset a hasznossal, hiszen egy hónapon át nem kell a reggeli borotválkozás nyűgjével foglalkoznia, és amúgy is sokaknak jól áll a borosta - még ha most kifejezetten a bajusz növesztése is a lényeg. A Movember szó ugyanis a moustache (bajusz) és a november szavak összekapcsolásából született. Mára már szinte a legtöbb világmárka kijön ilyenkor valamilyen célzott hirdetéssel, s így a bajusz nemcsak szexi lehet, hanem egy fontos mozgalom jelképe is.

Forrás: Morocko/shutterstock.com

Honnan indult?

A visszaemlékezések szerint 2003-ban két jóbarát, Travis Garone és Luke Slattery békésen sörözgetett a melbourne-i Fitzroy-i Gypsy bárban, amikor beszélgetésük az időről időre visszatérő divatirányzatokra terelődött. A bajusz kapcsán azon elmélkedtek, hogy bár több évtizeden át kifejezetten divatos „kiegészítőnek" számított, a 2000-es években már egyáltalán nem számít trendinek. Kitalálták, hogy visszahozzák a bajuszviselés divatját, méghozzá nem is akárhogy.

A két barát úgy döntött, rábeszélik a többieket is, hogy növesszenek bajuszt, de ne csak úgy öncélúan. Egy barátjuk édesanyjától vették az inspirációt, aki az emlőrák megelőzésére akarta felhívni a figyelmet egy adománygyűjtési akcióval. A férfiak úgy döntöttek, hogy ők pedig a férfiak egészsége és a prosztatarák kapcsán indítanak kampányt. Megtervezték a Movember szabályait, melyek még ma is érvényben vannak, és megállapodtak abban, hogy tíz dollárt kérnek egy Movember-emblémaért. Travis megtervezte az első Movember -ogót, és körbeküldtek egy e-mailt azzal a felhívással, hogy Elég férfi vagy ahhoz, hogy az én emberem legyél? 30 srácot találtak is egyből, akik hajlandók voltak vállalni a kihívást.

Forrás: Fabio Principe/shutterstock.com

Az első vállalkozó szellemű jelentkezők olyan nagy lelkesedéssel növesztették a bajuszukat, hogy a szervezők 2004-ben úgy döntöttek, hivatalossá teszik a koncepciót, és minden résztvevőt rávesznek, hogy a közös cél érdekében növesszenek bajuszt. Adam Garone javaslatára a Movembert magasabb szintre emelték. Regisztráltak egy céget és létrehoztak egy weboldalt a kampánynak. Justin Coghlan (JC) pedig csatlakozott az államközi kampány lebonyolításához. A többi pedig ma már, ahogy mondani szokás, történelem... Az egyre nagyobb méretű vállalkozás végül kinőtte magát, s főállásként kezdtek el vele foglalkozni. Idővel a téma is kibővült: a prosztatarák mellett a hererákra, a mentális problémákra (beleértve a depressziót, öngyilkosságot) és a fizikai inaktivitásra is kiterjedt a fókuszuk.

Hazai mozgalmak

Később itthon is beérett a mozgalom és, a Movember Magyarország Egyesület 2009-ben indította az első Movembert "MentsManust" címmel. Az elmúlt évek során ez is kinőtte magát és már nemcsak novemberben, hanem egész évben zajlanak a szűrések. A MenstManust célja, hogy a lehető legtöbb helyszínre eljussanak információs anyagaikkal és PSA-szűrővizsgálataikkal. A MenstManust – Movember Magyarország Egyesület 2016-ban elindította a Prosztata Kommandót, amelynek keretében a különféle egészségnapokon, rendezvényeken és eseményeken meghívásra egészségügyi szakvizsgával rendelkező személyzetet biztosítanak, akik a megadott helyszínen és napon PSA-szűrést és szakmai tájékoztatást végeznek.

Szűrővizsgálat férfiaknak

A prosztatarák korai stádiumban még tünetmentes, emiatt nehezen felismerhető, de ebben a szakaszban még jó eséllyel gyógyítható. Ha az elsőfokú rokonnál (édesapa, testvér) fiatal életkorban (65 év felett) előfordult prosztatarák, akkor az átlagosnál magasabb kockázattal kell számolni, emiatt már 45 éves kor felett javasolt a prosztatarák szűrővizsgálata. Ha több elsőfokú rokonnál is előfordult fiatalkori prosztatarák, a kockázat még magasabb, ekkor már 40 éves kor felett javasolt a vizsgálat elvégzése. Az urológiai szakrendelésen a szakorvos fizikális vizsgálattal ellenőrzi a prosztatát. Ettől sok férfi retteg, de valójában fájdalommentes, rövid beavatkozás, ami nem mellesleg életmentő is lehet. Nőként sem egy leányálom a rendszeres méhnyakrákszűrésen való részvétel, de mindenképpen kellemesebb élmény, mintha már túl késő lenne.

Forrás: Guschenkova/shutterstock.com

Mi is ez a PSA-szűrés?

Visszatérve a prosztatarákra: a néhány csepp vérből elvégezhető, 15 perc múlva kiértékelhető PSA teszttel kimutatható a prosztatarákkal szembeni veszélyeztetettség, ami kiegészíti az említett fizikális vizsgálatot. A PSA (prosztata specifikus antigén) egy, kizárólag a prosztata mirigyhámsejtjei által termelt fehérje, amelynek megemelkedett szintje a prosztata megnagyobbodáséra vagy daganatára utal. A PSA szint megemelkedését a rosszindulatú daganat mellett egyéb tényezők is megemelhetik, ezért fontos, hogy amennyiben magasabb értéket mutatott a vizsgálat, további, szakorvosi vizsgálatok is történjenek a pontos ok kiderítése érdekében. A prosztaták fizikális vizsgálata és a PSA-szűrés mellett a herék rendszeres, tapintásos önvizsgálata is fontos. 20 éves kor felett havonta érdemes elvégezni, hogy időben kiszűrhetők legyenek az esetleges, kisebb eltérések.

Érdemes rendszeresen részt venni a szűréseken, és kihasználni a Movember nyújtotta lehetőségeket. Fontos, hogy az ember merjen segítséget kérni egyéb testi, lelki problémák esetén is, hiszen nem csak a prosztata- és hererákról szól a Movember.

A cikk alatt, kommentben várjuk a büszke bajszos fotókat!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek