Ezek a világ legegészségesebb városai

Egy tanulmány szerint az a város, amelyben élünk, meghatározhatja az egészségünk és a boldogságunk szintjét azáltal, hogy megfelelő eszközöket ad a céljainak eléréséhez és a kondíciónk fenntartásához. A Lenstore vezette kutatás 44 várost vizsgált tíz paraméter alapján, amelyek közé tartozik például a napfényes órák száma, az edzőtermek átlagos költsége és a levegőszennyezettség szintje is. A pozitív rangsor mellett a negatív is megszületett.

Egészség és boldogság - nem mindenhol érhető el egyenlő eséllyelForrás: Pech Frantisek/Pixabay

Kiderült, hogy a világ legegészségesebb városa Amszterdam, mely első helyen áll az egészséges életmódot népszerűsítő úti célok között. Nem csoda, hogy a kerékpárjairól és a festői csatornáiról híres hely vezeti a listát, a város több mint 400 szabadtéri szabadidős tevékenységnek ad otthont, emellett Európa legkevésbé szennyezett városai közé tartozik. Továbbá Hollandia az ötödik legboldogabb ország a világon.

Itt pattannak a legtöbben biciklire, így talán nem is olyan meglepő az első helyForrás: Origo

A legegészségesebb életmódot folytató városok között a második az ausztráliai Sydney, ahol a napfényes órák száma évente 2636. A harmadik helyezett Bécs lett. A negyedik, ötödik és hatodik helyen – a nagyon alacsony környezetszennyezés, a rövid és rugalmas munkaórák illetve a magas szintű boldogságfaktor okán – Stockholm, Koppenhága és Helsinki végzett. A finn főváros a tanulmányban elemzett összes város közül a tiszta levegő tekintetében tartja a rekordját.

A kutatásban szereplő városok közül Helsinkiben a legtisztább a levegő, így a 6. helyet zsebelhette beForrás: Tapio Haaja/Pixabay

A top 10 hetedik helyén találunk egy japán várost is. Fukuoka az egészséges életmód népszerűsítése mellett egyben Ázsia legegészségesebb célpontja is. Ez a város Kjúsú szigetén található, és Japánban magáénak tudhatja a legnapfényesebb helyet is. Visszatérünk az öreg kontinensre a nyolcadik és kilencedik helyet elfoglaló városokhoz: Berlin és Barcelona az, míg a kanadai Vancouver városa  zárja a tizes rangsort.

Ha vannak ideális városok, vannak olyanok is, amelyekben nem olyan könnyű megőrizni az egészséget.

Ezen a listán Mexikóvárost találjuk az első helyen, amelyet Moszkva követ. A harmadik, illetve a negyedik helyen olyan amerikai metropoliszok következnek, mint New York és Washington D.C., ahol a legegészsgételenebbül élnek az emberek. Ezekben a városokban a legmagasabb az elhízási arány a világon, egyben a legnagyobb munkaóraszámmal is bírnak. Az ötödik helyen Milánó áll, amelyet Johannesburg követ. London a hetedik legkevésbé egészséges városnak számít. Bár az Egyesült Királyság fővárosa nagyon sok szabadtéri tevékenységet tart fenn, az évenkénti napfényes órák száma továbbra is nagyon alacsony (1633), a gyorséttermek száma viszont igen magas. A nyolcadik helyen Zürich, a 9. helyen a brazíliai Sao Paulo landolt, míg a tízes listát Párizs zárja – írja a siviaggia.it.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek