Egészséges fogakat szeretne? Rágcsáljon kemény sajtot az étkezés végén!

A megelőzés fontossága a fogaink egészségét tekintve hatványozottan érvényes. Az Egészséges száj világnapja alkalmából dietetikusunk összegyűjtötte, hogy mire érdemes figyelni az étrendünkben ahhoz, hogy minél tovább megőrizhessük fogaink egészségét, és, hogy sose kelljen fogorvosunkra gyomorgörccsel gondolni.

Március 20-a a World Dental Federation (FDI) kezdeményezésére lett világszerte az egészséges száj világnapja (World Oral Health Day). Számos országban rendeznek ezen a napon vagy e nap köré szervezve olyan eseményeket, amelyek a száj- és fogápolás fontosságára, mikéntjére hívják fel a figyelmet. Idén a szájápolásra került a hangsúly, amely az általános egészség szempontjából is kulcsfontosságú.

A fél világ szenved valamilyen szájbetegségben (például fogszuvasodásban vagy ínybetegségben), ami azért is kétségbeejtő, mivel olyan mindennapi cselekedeteinkben gátolhatnak meg ezek a problémák, mint az evés, a beszéd és a mosolygás. Már csak emiatt is fontos a megfelelő szájhigiénés rutin kialakítása, a rendszeres fogászati ellenőrzés és az egészséges életmód, étrend megválasztása.

Forrás: andremsantana / Pixabay

Gyerekkorunk réme: a fogszuvasodás

Szerencsés esetben már az első fogak kibújásakor központi szerepet kap a gyermek életében a megfelelő fogápolás, és vele együtt az egész életen át tartó küzdelem a kezdetben csak fogmanónak nevezett kórság, a fogszuvasodás ellen. Ez egy több tényezős egyenlet, mivel a fogszuvasodásra hajlamos fog mellett az étkezésekkor elfogyasztott szénhidrát (jellemzően a cukor), valamint a szénhidrátok fermentációjával savakat előállító baktériumok is szerepet kapnak a fogszuvasodás (caries) létrejöttében. Ez a kellemetlen állapot akkor alakul ki, ha az egyenlet minden változója egyszerre van jelen.

De az egyenletben ugyanilyen fontos tényező az idő. Ez is „szükséges" ahhoz, hogy a fogzománcban levő mészsók kioldódjanak, a szervezetünk természetes védelmi mechanizmusai (például a nyáltermelés) pedig ne tudjanak időben közbelépni.

Kezdjük a megelőzést minél korábban!

Nagy öröm a családban, ha a kisgyermek apró szájában megjelennek az első fogacskák, azonban nem csak ekkortól kezdve tehetünk az egészséges fogak védelmében. Már az anyai táplálkozás és a szoptatás is hozzájárul ahhoz, hogy később egészséges fogai legyenek a gyermeknek. A magzati fejlődés utolsó két hónapjában különösen fontos, hogy az anya étrendje (többek között) megfelelő mennyiségű kalciumot, foszfort és D-vitamint tartalmazzon.

A szülést követően a szoptatás - mint aktív izommunka - mellett az anyatej tápanyag-összetétele is hozzájárul ahhoz, hogy a baba fogai épségben fejlődhessenek. Ez a fajta védelem a hozzátáplálás során azzal folytatódik, hogy a baba lehetőség szerint nem kap cukros italokat (teát, gyümölcsleveket, kakaót), pláne nem cumisüvegből, hanem sima vízzel vagy cukormentes gyerekteával oltják a szomját. 

Forrás: jarmoluk / Pixabay

A fogak régi réme: a cukor

Hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy egyedül a cukor a ludas a szuvas fogak miatt. Bár fentebb már utaltam arra, hogy a szénhidrátok csak egy tényezőként szerepelnek ebben a folyamatban, érdemes hangsúlyozni, hogy alapvetően inkább az számít, mennyi ideig tartózkodik a cukros étel és ital a szájban, vagyis meddig érintkezik a fogfelszínnel.

Ebből a szempontból a fogakra, ínyre tapadó ételek, élelmiszerek sokkal inkább kerülendők, mivel több ideig érintkeznek a fogzománccal. Ilyenek a kekszek, a grillázs, a mazsola, az aszalt gyümölcsök, a puffasztott gabonapelyhek és a piskótaszerű tészták, ostyák. Ha nem tudunk közvetlenül az étkezés végén fogat mosni (és mindjárt kiderül, hogy ez vajon javasolt-e), akkor legalább tiszta vízzel öblögessünk, így segítve azt, hogy minél kevesebb élelmiszer-, ételmaradék ragadjon a fogakra, fogközökbe, ezzel is csökkentve a lepedékmennyiséget.

Forrás: skeeze / Pixabay

A fogzománc ellenségei: a savak

Ma már a fogkrémreklámoknak köszönhetően egyre többen ismerik a saverózió jelenségét. Ennek hátterében az áll, hogy a fogzománc savas környezetben (pH 5,7 alatt) sokkal sérülékenyebb. A lepedéken megtelepedő baktériumokból is származhatnak fognyűvő savak, amelyek az étrendből származó szénhidrátok fermentálásával keletkeznek. Ezek a savak aztán károsítják (erodálják) a fogzománcot, ami így könnyebben sérül, elvékonyodik. Ennek a jele többek között a fogak érzékenyebbé válása a hidegre vagy melegre.

A fentiek miatt nem tanácsos a gyümölcsök (főleg a citrusfélékből), gyümölcslevek, szénsavas italok, savanyúságok fogyasztása után közvetlenül fogat mosni. Várjunk ilyenkor egy keveset, kb. fél órát! Előbb mindig csak öblítsük ki a szánkat vízzel, vagy egyszerűen igyunk egy nagy pohár vizet, de ne essünk egyből a fogkefével a fogaknak! Persze ez nem ment fel minket az alól, hogy később ne mossunk alaposan fogat.

A fogvédő fluorid

A fogzománc fluoridtartalma összefügg a fogak erősségével, szilárdságával és a saverózióval szembeni ellenállóképességével is. A gyerekkorunkban kapott fluoridtabletta és fluoridtartalmú fogkrémek mellett az ivóvíz, egyes ásványvizek, a tea és a tengeri halak fogyasztása is hozzájárul a fogak egészségéhez (bár ehhez az apró szálkákat is meg kell enni). Bár az egyes nyersanyagaink fluoridtartalmát a termőtalaj minősége is meghatározza, az alábbi tippek betartásával sokat tehetünk fogaink védelme érdekében.

Forrás: AnnaliseArt / Pixabay

♥ A tej és a tejtermékek kalcium-, foszfor- és tejfehérjetartalma közösen hat a fogak ásványianyag-vesztesége ellen, csökkentve a fogszuvasodás kockázatát is. Már csak emiatt is érdemes az étkezést kemény sajt rágcsálásával zárni. Ez a szokás a fokozott nyálelválasztás miatt is hasznos lehet (természetesen, ha a sajt nem okoz gondot az egyéni étrendben), ami segít a lepedék csökkentésében is.
♥ Kerüljük a cukrozott, szénsavas üdítőitalok fogyasztását!
♥ A rendszeres fogmosást nem tudjuk megúszni, ezért érdemes a táskánkban tartani egy kisebb szettet, hogy szükség esetén napközben is fogat moshassunk, már csak a friss lehelet érdekében is.
♥ Járjunk rendszeresen fogászati szűrésre, akár félévente, mert a kisebb eltérések akut kezelése még mindig kevesebb fájdalommal, kellemetlenséggel jár és nem mellesleg jóval olcsóbb is, mintha ezeket elhanyagolnánk, és komolyabb beavatkozásra, rosszabb esetben foghúzásra lenne szükség.
♥ A fogmosást egészítsük ki a fogselyem rendszeres használatával!
♥ Ha szükséges, felnőttkorban sem késő a fogszabályozás, ne féljünk belevágni! Nem ciki, ahogy gyerekkorban sem, ráadásul ma már sokkal esztétikusabb és kevésbé feltűnő megoldások is léteznek, mint régen. Az viszont igaz, hogy az állandó fogszabályzó mellett még inkább oda kell figyelni a szájhigiénére, de a tartós eredmény és a szép mosoly érdekében megéri.

Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek