Új időkapszulát helyeztek az esztergomi bazilika keresztjébe

Az esztergomi bazilika 100 méter magasságban található keresztjében múlt hét csütörtökön a kupola megújítása során új kapszula került. Az alábbiakban kiderül, milyen tárgyakat helyeztek bele. 

Az esztergomi bazilika új időkapszulája, amelyet az épület 100 méter magasságban található keresztjében helyeztek el 2021. október 7-énForrás: MTI/Kovács Attila

Török Csaba, az Esztergom-Vári Főszékesegyházi Plébánia kormányzója, a Főszékesegyházi Kincstár igazgatója elmondta, a kapszula tartalmazza az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papjainak névtárát, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékérmeit, a járványra emlékeztetve egy szájmaszkot és Erdő Péter bíboros emlékiratát. A légmentesen lezárt üveghengerben elhelyezték továbbá az eredeti, 176 évvel ezelőtt elhelyezett kapszulában talált és megsérült irat kézzel készült másolatát, írja az MTI.

Az üveghengert egy rozsdamentes burokba zárták, amelyet sodronnyal biztosítottak és ellátták Erdő Péter bíboros viaszpecsétjével.

Mnt korábban mi is beszámoltunk róla, már kiderült, hogy mit rejtett az esztergomi bazilika 170 éves időkapszulája, amelyet kinyitottak majd megvizsgálták a régészek. Az eredeti időkapszulát a bazilika építése utolsó fázisában, 1845. augusztus 19-én helyezték el a 100 méter magas épület legmagasabb pontján.

Az esztergomi bazilika keresztjének aranyozott gömbjeForrás: MTI/Kovács Attila

Az időkapszula a második világháborúig pihent a csúcskeresztben, de a frontvonalba került az Esztergomnál dúló harcok folyamán. A bazilika más részeihez hasonlóan az időkapszula is lövéseket és repesztalálatokat kapott. Vagyis az időkapszulán is látszik egy repeszsérülés, de az erős fémborítás és szigetelés megvédte annak tartalmát. 

A légmentesen lezárt fémtok egy üveghengert tartalmazott – ez utóbbit törte szét a behatoló repesz –, a belsejében pedig a bazilika építésének történetét röviden leíró, díszes pergament találtak, amelyen az egyházmegye akkori papjainak névsorát írták fel. 

Nem mindennapi tárgyak bukkannak elő Esztergomban. A napokban egy 17. századi oszmán-török aranytárggyal gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) fegyvergyűjteménye. A sodronyos vassapkát a korábbi tulajdonos néhai felmenője szerint Esztergom környékén, egy fa gyökerei között találta. A leletet a Nagyvezér aranya című kamaratárlaton tekinthetik meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek