Hamarosan bárki megnézheti, mit rejt az esztergomi bazilika 170 éves időkapszulája

Kiderült, hogy mit rejt az esztergomi bazilika 170 éves időkapszulája – írja cikkében a Komárom-Esztergom megyei hírportál azt követően, hogy csütörtökön a sajtónyilvánosság előtt is megmutatták annak a kapszulának a tartalmát, amelyet néhány nappal ezelőtt nyitottak ki és vizsgáltak meg a régészek. Az időkapszula sokáig rejtett tartalmának bemutatását a Keresztény Múzeum restaurátor műhelyében tartották, ahol azt is bejelentették, hogy a jelenlegi felújítás során egy új időkapszulát helyeznek majd el.

Forrás: Pöltl Zoltán / KEMMA.HU

Tavaly februárban itt a Travelón is írtunk arról, hogy a bejárati oszlopcsarnokban zajló munkálatokkal folytatódott az esztergomi bazilika 2019-ben megkezdett felújítása, idén januárban pedig már a kupola rekonstrukciójáról lehetett olvasni. Akkor a csúcskeresztből emelték ki azt az időkapszulát, melyet a bazilika építése utolsó fázisában, 1845. augusztus 19-én helyeztek el a 100 méter magas épület legmagasabb pontjára.

Az időkapszula a második világháborúig pihent a csúcskeresztben, de a frontvonalba került Esztergomnál dúló harcok folyamán – a bazilika más részeihez hasonlóan – lövéseket és repesztalálatokat kapott. Vagyis az időkapszulán is látszik egy repeszsérülés, de az erős fémborítás és szigetelés megvédte annak tartalmát. A kapszulát elsőként a Nemzeti Múzeum restaurátorai emelték ki a 100 méteres magasságból, majd 2021.1.1. számozással kincstári állományba vették.  

A légmentesen lezárt fémtok egy üveghengert tartalmazott – ez utóbbit törte szét a behatoló repesz –, a belsejében pedig a bazilika építésének történetét röviden leíró, díszes pergament találtak, amelyen az egyházmegye akkori papjainak névsorát írták fel. Az időkapszulát és a hengert a II. világháború alatt eltaláló repeszt hamarosan kiállítják a bazilika Panorámatermében a nagyközönség számára is – írta Facebook-oldalán Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek