Szinte az összes édesvízi hal elpusztult az orfűi Herman Ottó tóban

Az időjárási viszontagságokat nem csak az ember érzi meg, hanem a természet is, példa erre a Herman Ottó tavon történt nagymértékű halpusztulás is. A sekély vizű tóban könnyen alakulhat ki oxigénhiányos állapot, mely a kényesebb halakat megviselheti. A helyi horgászegyesület egyik munkatársa szerint szinte az összes édesvízi hal elpusztult. Ez a mennyiség sok-sok mázsára tehető, főképp süllők, nagy testű, 35–60 kilogrammos és ritka színezetű harcsák, amurok és keszegfélék pusztultak el.

A bama.hu megkeresésére Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere elmondta, a halpusztulás egyik oka lehetett, hogy régóta nem volt vízutánpótlás a tó ezen részén, a másik pedig a 6 héten át tartó 35 Celsius-fokos időjárás, a nagy meleg okozta oxigénhiány.

"Ahhoz, hogy megállítsuk a halpusztulást az Orfű-Pécsi-tó Nonprofit Kft. ügyvezetőjéhez fordultunk segítségért. Az összefogás példaértékű volt, a szakemberek megnyitották a zsilipeket, így a szomszédos Pécsi-tóból oxigéndús vizet engedtek át a másik tóba, melynek így 10-15 centiméterrel emelkedett a vízszintje. A vízpótlás mellett szivattyúkat és motorcsónakokat alkalmaztak, mely tovább dúsította a víz oxigénszintjét" – mesélte.

A Herman Ottó Horgászegyesület a hatóságokkal együtt azt feltételezi, hogy az oxigénhiány és a légnyomásváltozás okozhatta a halak pusztulását.

A tudományos vizsgálatokra és ajánlások megállapítására azonban még várnak. Az viszont tény, hogy az egyesület 60 éves fennállása óta ilyen eset nem történt. (Címlapfotó: Herman Ottó-tó/Facebook)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek