Mintha az űrből jöttek volna! Óriás mohaállatok laknak a Tisza-tóban

Az interneten terjedő cikkek szerint bizarr, labdaszerű lények lepték el a Tisza-tavat. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság augusztus 13-i Facebook posztja szerint azonban szó sincs invázióról, csak egyre több az óriás mohaállat, vagyis a Pestinatella magnifica a tóban. Hazánkban először 10 éve fedezték fel őket Ráckeve környékén, Észak-Amerikában pedig úgy 150 éve jelentek meg a tavakban és folyókban. Létrejöttük azonban sok millió éves múltra tekint vissza.

Pectinatella magnifica, illetve magyar nevén az óriás mohaállat érdekessége, hogy az egyedek 12-18-asával rozettákat alkotnak, a rozetták pedig telepeket, melyek focilabda méretűek, és közel 99%-os a víztartalmuk – olvasható a Zoldvadon.blogspot.com bejegyzésében. Gyakran rögzítik magukat tárgyakhoz, de néha szabadon lebegve is megtalálhatók. Áttetsző, zselatinszerű testük sárgás, barnás színű, és nagyon érzékenyek a víz hőmérsékletének változására.

Főként a sekély, melegebb vizeket kedvelik, így ha a víz 12-13 Celsius fokig hűl, a telepek szétesnek, és apró, spóra alakú áttelelő képleteiket kilökik magukból. Az egyedek nem károsak a vizek élővilágára, maximum a látványuk lehet bizarr, de tapogatóikkal kiszűrik a parányi szervesanyag- részecskéket a vízből, ezáltal nagy szerepük van a vizek öntisztulásában.

Forrás: Kiss Ferenc - Természetvédelmi Őrszolgálat / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Facebook.com

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság posztjának lényege tahát, hogy a Ráckevei Duna-ág alsó szakasza után, most már a Tisza-tavon is számíthatunk a nem túl bizalomgerjesztő, ám károsnak semmiképp nem nevezhető faj gyors szaporodására.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek