A madarak is pusztulnak a Velencei-tónál

Tragikus a helyzet a Velencei-tónál: az újabb tömeges halpusztulást most sajnos madarak elhullása tetézi. Civilek egy csoportja tucatnyi elpusztult madártetemet távolított el a tó területéről, a még élő állatokat pedig madárkórházba szállították – számolt be a szomorú hírről a pecaverzum.hu.

A halak után a madárvilágot is komoly veszély fenyegetiForrás: Homoródi Szabolcs/Facebook

„A mai esténket ismét a Velencei-tóban és partján töltöttük, csak nem úgy, ahogy megszokott ilyenkor a nyári estéken. Több napja a hatalmas mértékű, második halpusztulás mellett a madarak is nagyobb mennyiségben elkezdtek elhullani" – írja Homoródi Szabolcs, az egyik önkéntes a közösségi oldalán. A kis csapat egy kifejezetten a madarak által kedvelt partrészt látogatott meg vasárnap. Az elhullott 10-20 darab tetem mellől 2 darab még élő, beteg sirályt is befogtak.

Egyelőre nincsnek hivatalos információk arról, hogy mi okozza a madarak pusztulását, de mint az önkéntes írja, mindkét beteg madár a botulizmus tüneteit mutatta, "melynek a jellegzetessége, hogy az állatok szárnya lóg, fejüket nehezen vagy egyáltalában nem tudják tartani, mozgásuk lelassul vagy teljesen megszűnik, miközben hasmenésben szenvednek".

A még életben talált madarakat az önkéntesek kórházba szállítottákForrás: Homoródi Szabolcs/Facebook

A botulizmus valószínűségét a Dunaharaszti Tollas Barát Civil szervezet által működtetett állatkórházban is megerősítették.

A madarakat mentő civilek hangsúlyozzák, ha valaki fentebb leírt tüneteket produkáló madarat talál a Velencei-tóban, ne hagyja magára, mert úgy biztosan elpusztul.

„Mivel meglehetősen legyengültek, ezért nem túlságosan fognak küzdeni az érintés ellen, nyilván körültekintően, de viszonylag egyszerűen befoghatóak. Ezután egy egyszerű papírdobozban elszállíthatóak vagy a közeli, Sukorói Vadmadárkórházba vagy Dunaharasztiba, a Tollas Barát Madárkorházba, ahogy mi is tettük. Elég jók a túlélési esélyeik, ha kezelést kapnak" – hangzottak a tanácsok a madármentéssel kapcsolatban.

A botulizmus olyan, embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű ételmérgezés, amit a spórás formájú Clostridium botulinum által termelt exotoxin elfogyasztása okoz - olvasható a pkmk.hu oldalon. A madarakban fellépő botulizmust Magyarországon Futó Elemér és munkatársai tanulmányozták a Kis-Balatonon, melynek rekonstrukciója óta két alkalommal fordult elő nagy példányszámot érintő madárpusztulás: 1988-ban és 1993-ban. 

A kitörések okozója a Clostridium botulinum által termelt C-típusú toxin volt. A törzsek toxintermelésre 3-45 ° C között képesek, nagy mennyiségben viszont csak 20 °C felett. Elszaporodás szempontjából ezért veszélyesek a könnyen felmelegedő, sekély, oxigénszegény vizű, vízi gerinctelenekben bővelkedő trópusi mocsarak, illetve mérsékelt övi vizek. Az 1993-as kis-balatoni kitörés is ilyen feltételek között játszódott le. A toxin a táplálékkal, szájon át a szervezetbe jutva felszívódik a bélben, s a nyirok- és vérrendszeren keresztül eljut az idegekig. A Velencei-tavon a mostanihoz hasonló madárpusztulásnak lehettek tanúi a természetvédők tavaly szeptemberben is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek