Soha nem látott, tömeges rákpusztulás történt Vászolyon

Soha nem látott, tömeges rákpusztulás történt a vászolyi Séd-patak mintegy ötszáz méteres szakaszán, a történtek okát vizsgálják az illetékesek, tudta meg Rózsahegyi Tibor polgármestertől a veol.hu.

A vászolyi Forrás-tó - illusztrációForrás: Skatty/shutterstock.com

"Soha nem volt még hasonló esetre példa, és mindig nagyon büszkék voltunk arra is, hogy kristálytiszta a patakunk, melyben a nagyon érzékeny folyami rákok is szívesen élnek", mondta Rózsahegyi Tibor. A lap szerint a polgármester egy helybelitől tudta meg a szomorú hírt, hogy a Séd-patak falu alatti szakaszától az utolsó vízimalomig, mintegy ötszáz méteren elpusztult több száz folyami rák, és a víz is habzott. A történtek után azonnal értesítette a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, ahol tudomása szerint vizsgálják az esetet.

A vászolyi önkormányzattól minden lakosnak küldtek értesítést arról, hogy kiemelten figyeljenek a permetszerekre, a vegyi anyagokra, a patak tisztaságára, és a törvényben előírt módon bánjanak a vegyszerekkel. A polgármester szerint emberi mulasztás történhetett, valamilyen permetszer, illetve vegyi anyag kerülhetett a patakba, és az okozhatta a rákok pusztulását. Ismert, a folyami rák védett faj, természetvédelmi értéke 50 ezer forint, így a természetkárosítás mértéke meghaladhatja a tízmillió forintot.

Ezek is érdekelhetnek