Veszélyes kék alga pusztítja a Velencei-tó halállományát

Öt héttel ezelőtt tömeges halpusztulás kezdődött a Velencei-tónál. A hetekig tartó mentési munkálatok végén a hivatalos tájékoztatás szerint mintegy 4000 kiló hal vesztette életét az oxigénhiány miatt. Ez a tó halállománynak 1-1,5 százaléka. Ez látványos tünete volt egy súlyos gondnak: gyakorlatilag a tóban idén alig van víz. Most úgy tűnik, a probléma megint felütötte a fejét, mert egyre több a kék alga a vízben. 

A fotó illusztrációForrás: Jerzy Górecki/Pixabay

A Pecaverzumnak a halpusztulás lecsengését követően Dr. Istvánovics Vera tudományos tanácsadó, a MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja már felhívta a figyelmét, hogy további komoly problémákra lehet számítani. A Szúnyogszigeti-kikötőben készült felvétel alapján hangsúlyozta, a microcystis a legutálatosabb, a legnehezebben kezelhető a kék algák között is. „Ez egy mérgeket termelő lény. Hiába szedik ki, az üledékben még több van belőle" – fogalmazott akkor.

Múlt pénteken újabb haltetemekről készült képek jelentek meg a Velencei-tó Horgászai Facebook-csoportban.

A közösségi oldalra már többen is töltöttek fel fotókat pénteken elhullott halakról, ami sajnos semmi jót nem vetít előre. A Pecaverzum helyi horgászoktól származó információi szerint sajnos a kék alga valóban terjed, és a víz színe is átlátszó, holott a tó természetes formájában zavaros vizű.

Mindeközben mi is beszámoltunk arról, hogy négy strand, a Drótszamár Park és Kemping Strand, a Velence Resort & Spa, az Agárd Napsugár Strand és a Gárdony Tini Strand működését múlt hét csütörtökön függesztette fel a kormányhivatal, mert a vízminták szennyezőanyag határérték túllépéseket mutattak. Most viszont újabb hírről tudósíthattunk, mivel az elvégzett vizsgálatok alapján ismét fürdésre alkalmasnak nyilvánították az említett strandok vizét. Ugyanakkor a Fejér Megyei Kormányhivatal továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri a Velencei-tó vízminőségének alakulását, valamint a korábbi szennyeződés eredetét feltáró vizsgálatok továbbra is folytatódnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek