Lovagkori gótikus lelettel nyílt meg a mosonmagyaróvári vár

A mosonmagyaróvári vár amellett, hogy katonai erődítményként és végvárként szolgált a XVIII. századig, a XIX. század elején oktatási intézménnyé alakult. Az épület 1818-ban nyerte el mai formáját, ekkor alapították a jelenleg is az épületben működő egyetemi kar elődjét - adja hírül a NÖF Facebook-oldala.

A mosonmagyaróvári vár 2011-ben, a felújítás előttForrás: Dobos Róbert/commons.wikimedia.org

A patinás helyszínen a mai napig a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Kara működik. A most lezárult projekt célja a pezsgő diákélettel bíró vár további, turisztikai hasznosítása, valamint a meglévő gyűjtemények innovatív, interaktív elemekkel és eszközökkel való bővítése volt.

Az épület rekonstrukcióját megelőző statikai vizsgálat közben több mint félezer éves lovagkori gótikus lelet került elő, amit a megnyitón lepleztek le. A magyar építészettörténetben unikális, eredeti kőfaragvány az 1420-1457 közötti időszakban készülhetett. A lovagkorból ránk maradt, korabeli gótikus festékekkel megfestett kőcímer és a várban berendezett új kiállítások egyedülálló élményt nyújtanak a Mosonmagyaróvárra látogatóknak.

A projekt keretében felújították a vár homlokzatait, a várudvart és a földszinti tereket, valamint helyreállították az egykori nádori kistermet. Vártörténeti kiállítás létesült, melyen az épület múltján túl a középkori paraszti és katonai, váruradalmi életbe is bepillanthatnak a látogatók, az intézménytörténeti kiállítás keretében pedig a legérdekesebb diákokat és tanárokat (akik közé például Fekete István is tartozott) ismerhetik meg, valamint egy-egy kornak megfelelő oktatási eszközöket is megnézhetik, és az óvári gazdász hagyományokba is bepillanthatnak. Az élelmiszeripari és mezőgazdaság-történeti kiállításon kézbe vehető eszközök segítségével közelebb kerülhetnek a múlthoz és a gazdászok tevékenységéhez - derül ki a nkvp.hu oldaláról.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek