Ezen a kiállításon minden elképzelhető formában megjelenik a Vajdahunyadvár

125 éve, a millenniumi ünnepi esztendő június 20-áján alapította meg Darányi Ignác földművelésügyi miniszter a Magyar Mezőgazdasági Múzeumot. A városligeti Vajdahunyadvár épületegyüttese az ezredéves kiállítás óta nagy népszerűségnek örvend, és a kezdetektől fogva több képző- és iparművész választotta alkotásának tárgyául.

A Vajdahunyadvár egy 1904-es képeslaponForrás: Brueck & Sohn, Kunstverlag, Meissen/commons.wikimedia.org

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum most ezekből, a gyűjteményeiben található, a Vajdahunyadvárt ábrázoló festményekből, sokszorosított grafikákból, plakátokból, képeslapokból, éremművészeti alkotásokból, porcelán- és fém-dísztányérokból, gobelin- és intarziamunkákból rendez kiállítást.

A Tündérvár című kiállításon június 3-tól július 25-ig láthatók a Vajdahunyadvár látképét viselő, sorozatban készült szakmai kiadványok, propaganda célból készült ajándék- és használati tárgyak, például gyufásdobozok, telefonkártyák és levélbélyegek is, melyek az épület hazai és külföldi turisztikai vonzerejének bizonyítékai. A leggazdagabb együttest ugyanakkor a sokszorosított grafikai technikával készült Vajdahunyadvár-ábrázolások képezik (rézkarc, ex libris) - derül ki a múzeum honlapjáról.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek