Középkori játszóházat nyitottak a diósgyőri vár pajtájában

Előadásokkal és egész napos játéklehetőséggel indít a Pajta játék-tár a diósgyőri Lovagi Tornák Terén. Június elejétől várják a betérőket egy minden korosztálynak szóló egész napos „középkori játszóházba", de a fajátékok mellett rendhagyó előadásokkal is találkozhatnak az ide látogatók – olvasható a szerkesztőségünkbe érkezett közleményben.

Forrás: Barna Laczy / Miskolci Kulturális Központ

A Pajtaként emlegetett rendezvénytér, a Lovagi Tornák Terén található, istállónak tervezett, ám korábban kihasználatlan épületrész átalakításával jött lére. Június 12-től az összes nyári hétvégén tehát már ezen a helyen próbálhatják majd ki kicsik és nagyok a középkor érzetét keltő fajátékokat. A közlemény szerint a játékszerek egész nap rendelkezésre állnak és az egész családot megmozgatják. Az eszközök között ügyességi játékok, illetve koordinációs készséget és fürgeséget próbára tevők is akadnak.

Forrás: Barna Laczy / Miskolci Kulturális Központ

A játékokkal már korábban is találkozhattak a látogatók a hétvégi programokon, és mivel már akkor is sikerük volt, ezért idén a szervezők a játékélményt rendhagyó előadásokkal kötötték össze. Vasárnaponként tehát ebben a Pajtában négy különböző előadást lehet megnézni.

fegyvermustrán a középkori harcmodort, a fegyverkezés történetét lehet megismerni, de az is kiderül, mi tesz valakit lovaggá. A Meglepő hangszerek bemutatóján a dobok és fuvola mellett érdekes hangszerekkel találkozhatnak a betérők, miközben kiderül, hogy abból is lehet hangszert építeni, amit nem is gondolnának.

Forrás: Szekeres Andrea / Travelo

Az Élet a királynék Várában című előadáson Johanna udvarhölgy mesél arról, hogy kik és hogyan éltek a Diósgyőri vár fénykorában a 14-15. században. De nemcsak királyokról és királynékról beszél majd az udvarhölgy, hanem a középkor öltözködési szokásairól és a várnép mindennapjairól is. A Gyógynövényes előadáson pedig a gyógynövényszakértő Pászk Norbert mutatja be a középkori gyógyítás és a gyógymódok történetét. Az előadások állandó kísérőprogramja a középkori betűvetés, a láncing- és hangszerkészítés, de mindemellett íjászkodni is lehet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek