Megnyílik az Esterházy-kastély, ahol a könyvtárszobában egy titkos ajtóra bukkantak

Május 26-tól lesz látogatható Tatán az Esterházy-kastély, amely a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram fejlesztései során újult meg 17 másik kastéllyal és 12 várral együtt. De idén többek között a mosonmagyaróvári vár, a nádasdladányi kastély és a sümegi püspöki palota is bemutatkozik új pompájában – olvasható a Turizmus.com oldalán.

Az a bölcső is megnézhető majd, amely az utolsó Tatán nevelkedett grófot ringattaForrás: Bata Tamás / NÖF NEMZETI ÖRÖKSÉGVÉDELMI FEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT. / FACEBOOK

Bár az Esterházy-kastély felújítása már tavaly befejeződött, akkor mi is írtunk a várható megnyitásáról és a kékcsempés grófnői fürdőszobák látogathatóságáról, aztán novemberben kiderült, a járvány következő hulláma miatt mégsem tud fogadni látogatókat felújított épületében. Legutóbb pedig februárban írtunk arról, hogy azt a díszes bölcsőt is kiállítják a kastély egyik termében, amely még az utolsó Tatán nevelkedett grófot ringatta.

Az egyik fürdőszobában pedig a jellegzetes, kézzel festett kék delfti csempék is láthatók, amelyek a porcelánkáddal és a lábas mosdóval együtt 1915-ből maradtak fennForrás: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. / Facebook

Néhány napja pedig a Komárom-Esztergom megyei hírportál egyik cikkéből derült ki egy újabb részlet a felújításról, amely során a könyvtárteremben egy titkos ajtóra bukkantak a könyvespolcok mögött. "A könyvtárból nyíló titkos ajtó az épület másik részébe vezetett át. Az átjáró a balkonszobába nyílott, így lehetett lerövidíteni az utat az épületen belül. De a felújítás során nagyon sok más érdekesség is előkerült. A falszövetkutatás során megtaláltuk azt a lépcsőt, amely az emeleti grófnélakosztályt kötötte össze a földszinti grófi lakosztállyal. És az eredeti nyomok alapján sikerült is a lépcső ezen részét helyreállítani és megmutatni" – idézi a lap Virág Zsoltot, a Nemzeti Kastély- és Várprogramért felelős miniszteri biztost.

Másik meglepetésként pedig egy rejtett pince feltárását említi a lap, amelyet az épület aljzatának kialakítása során találtak meg. A pincének se ablaka, se kivezető nyílása, se szellőzője nem volt, de az eredeti vasajtó mellé gondosan odahelyezték a kulcsot is, amivel első próbálkozásra kinyílt a csapóajtón a zár.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek