Kiállítják a díszes bölcsőt, amely az utolsó, Tatán nevelkedett grófot ringatta

A tatai Esterházy-kastélyban a grófnői lakosztály különleges kincse az a bölcső, amelyet utoljára Esterházy V. Ferenc felesége, Zichy Mária grófnő keze ringatott. Fiúk, az 1924-ben született, utolsó Tatán nevelkedett gróf, V. Miklós fekhelye lehetett. A bölcső a tatai Kuny Domonkos Múzeum tulajdona, de amint feloldják a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat, a megnyíló Esterházy-kastélyban már ez is megnézhető lesz – olvasható a hazai kastélyok kezelésével foglalkozó Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. Facebook-oldalán.

A grófnői lakosztályban hamarosan látható bölcsőForrás: Bata Tamás / NÖF NEMZETI ÖRÖKSÉGVÉDELMI FEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT. / FACEBOOK

De nemcsak a grófnői háló, hanem ahogy korábban is írtuk, a kastély két fürdőszobája is különleges látnivalót ígér, amelyekből az egyikben a jellegzetes, kézzel festett kék delfti csempék, a porcelánkád és a lábas mosdó is 1915-ből maradt fenn. A fürdő mázas, tájakat, kikötői jeleneteket, zsánerfigurákat és katonákat ábrázoló, kézifestésű fajanszcsempéi a hollandiai Delftben készültek.

Forrás: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. / Facebook

A kastélyt eredetileg decemberben tervezték hivatalosan megnyitni, tavaly év végére ugyanis befejeződött a felújítása, a novemberben ismét elrendelt korlátozások azonban közbeszóltak. Az Öreg-tó partján álló, a középkori vártól pár lépésre található kastély sárgára festett épületében 1999-ig pszichiátriai intézet működött, majd hosszú évekig üresen állt. A felújítási munkálatokat 2018-ban kezdték meg, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram weboldalán annak részleteiről így írtak:

"Megújul a kastélyegyüttes főépülete, valamint a kiskastély déli szárnya, részlegesen helyreállítják a belső udvart, a hátsó park vonatkozásában a faápolási munkákat elvégzik, a parkrész biztonságosan bejárhatóvá válik. A kastélyban kialakításra kerülő kiállítás interaktív formában mutatja be az Esterházy család szerteágazó diplomáciai kapcsolatrendszerét, a házasságok fontosságát, ill. ezen keresztül a női főúri életformát. Az eredeti enteriőrökkel helyreállított, berendezett szobák megidézik a férfiak, nők és gyermekek életét a kastélyban. A gyerekek számára külön eszközök és kiállítási tartalom segítségével válik befogadhatóvá a kastélyok világa."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek