Itt a magyarázat arra, hova tűnt 55 ezer vadlúd az Öreg-tóról

A környéken élők közül bizonyára sokaknak feltűnt, hogy a néhány héttel ezelőtt még vadlúd zsivajtól hangos tatai Öreg-tó az elmúlt 2 hétben szinte kiürült. Ez a jelenség most nem csupán amiatt alakult ki, mert néhány napja befagyott az Öreg-tó, hanem sokkal összetettebb okokra vezethető vissza. Melyek is ezek? – teszi fel a kérdést, és adja meg egyben a választ is a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület a Facebook oldalán található bejegyzésében.

Elképesztő látványt nyújt a vadludak sokasága az Öreg-tónál, nagy kár lenne, ha elkerülnék ezt a helyetForrás: Csonka Péter/Tatai Vadlúd Sokadalom Facebook oldala

Ahogy írják, a novemberi és decemberi időszak rendkívül erős volt, gyakorlatilag minden idők legtöbb vadlúdja volt látható a tó környékén, mintegy 55 ezer példány. Több héten keresztül tartózkodott itt 40-50 ezer vadlúd, aminek következtében a fő táplálékukat adó környező kukoricatarlók részben kimerültek, részben pedig idejekorán szántották be azokat.

Szintén fontos körülmény, hogy bár Tatán idén is eredményes volt a szilveszteri tűzijáték tilalom (a ludak 70 százaléka itt maradt), ám szilveszter után is tapasztalható volt néhány illegális petárda, tűzijáték. A tízezres lúdsereg gyakorlatilag egyik napról a másikra tűnt el ezek miatt. A ludak a környező halastavakon igen nyugodt menedékre leltek, gyakorlatilag az összes lúd azokra költözött át az Öreg-tóról, és a mai napig ott láthatóak.

A vadludak Tatán a tűrőképességük határán vannak, seregnyi zavaró hatás nehezíti meg a mindennapjaikat.

Az egyesület ezért is igyekezett például a ludak számára igen érzékeny alkonyati időszakban a mederbe tévedő látogatókat a partra irányítani, és ezért tartja fontosnak minden tóparti vagy tóközeli fényforrás, díszvilágítás madárbaráttá tételét. Illetve síkra három évvel ezelőtt síkra szállt a tűzijátékok korlátozásáért is. Merthogy igazi világszenzációnak számít, hogy a vadludak egyik legfontosabb európai telelőhelye - a rengeteg kedvezőtlen körülmény ellenére - még napjainkban is létezik Tatán, az Öreg-tavon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek