Múmiák, patak parti nassolás és sörfesztivál – Fedezzék fel a Dunakanyart

Lesz miből válogatni, ha idén nyáron, vagy az elkövetkező évek bármelyik szakaszában a Dunakanyar településeire látogatunk. Az évente megszervezett szezonnyitó rendezvényen a Dunakanyar összehangolt munkáját igyekszik bemutatni Vác, Szentendre, Esztergom, Visegrád, illetve Tata, Dorog, Komárom és Észak-Komárom. Most is hallhattunk a már megvalósult fejlesztésekről, a jövőbeli tervekről és a hagyományossá vált színes programsorozatokról is. Nem is lehet mindent felsorolni, de egy kis ízelítőt azért tudunk adni az idei nyárból.

Forrás: Travelo.hu / Gerencsér

A szervezők és a városok képviselői szerint azért jó a Dunakanyarban jönni, mert itt minden egy helyen van, ami az országban hívószó lehet: vár, folyó, erdő, fesztivál, történelem és sport. Ez például Visegrádra és környékére is igaz.

A szezonnyitón szó volt arról, bár az EuroVelo 6 bicikliút kiépítése még várat magára, Visegrád minden fejlesztésével arra készül, hogy minél több látogatót tudjon fogadni. Nem lesz belőle Hévíz, nem válik szállodavárossá, de az igényesebb utazók részére a jövőben új szállodák és 3-4 csillagos panziók nyílnak. Mindemellett azonban továbbra is a családi programokra fókuszálnak. A visegrádi TDM képviselője figyelmünkbe ajánlotta például a horgászatot a Pisztrángos-tavaknál, a gyerekek kedvenc helyét a Nagyvillámnál található nyári bobpályát, a bátor felnőtteknek pedig a Canopy pályát. De a Lepence-völgyben találnak gokart és kalandparkot is, a Salamon-toronynál pedig lovagi programok szerveződnek.

Visegrádi szépségek nyomábanForrás: shutterstock.com

Ha Visegrádról indulnának útnak hajóval, akkor Zebegényt és Vácot is elérhetik a heti öt alakalommal közlekedő sétahajókkal. De mivel idén megépült a visegrádi kikötő, ezért már hivatalosan is ki lehet kötni kishajóval Visegrád mellett. A pontos programidőpontokról, túraútvonalakról a település új honlapján lehet tájékozódni.

A romantikus Vác

A szezonnyitó másik vendége Vác városa volt. A Dunakanyar bal partján található barokk település folyton nyüzsög és tele van programokkal. Minden évszakban találnak itt valamilyen fesztivált, szabadtéri rendezvényeket, családi napokat és színházi előadásokat. Hívogató Duna-parti korzójának, szűk kis utcáinak és csodálatos naplementéjének köszönhetően a romantika városának is nevezik.

Forrás: turizmusvac.hu / dave.trick-David Kis

A legtöbb váci fesztivált májustól októberig szervezik a városban, ezek közül kettő kivételével mindegyik ingyenes. Az egyik legétvágygerjesztőbbnek a Váci Lecsófesztivál ígérkezik, amit 2019. szeptember 7-ére terveznek, de a nemzetközileg elismert VéNégy Fesztivál igazi látogatómágnes. A 2019. július 4. és 7. között rendezett egy hetes rendezvényen színházi előadások, szabadtéri nagykoncertek és utcaszínházi előadások várják majd az érdeklődőket. Az egy hetes rendezvény több helyszínen zajlik, a programok napijeggyel, vagy bérlettel látogathatók. A főhelyszín a Váci Dunakanyar Színház, illetve a Váci Vár alatti koncerthelyszín lesz. 

2018-as hangulatképForrás: v4fest.eu/Radványi Mihály, Klinger Gábor

A másik, sokakat megmozgató váci programsorozat a Váci Világi Vigadalom, amit 2019. július 19-21-re terveznek a szervezők. Az összművészeti fesztivált immár 24. alkalommal rendezik meg. A három nap alatt több mint 100 programra nézhetnek be, lesznek koncertek, kiállítások, vidámpark, vásár és mesterségek utcája is. Még a Duna-parti korzó is fesztivál helyszínné alakul. Ha a koncertek és színházi előadások után valami finomságra is vágynak, megtudtuk, hogy Vác belvárosban körülbelül 40 vendéglátóhely közül választhatnak. Vác teljes programkínálatát a www.turizmusvac.hu oldalon találják meg.

Forrás: turizmusvac.hu

Vácra jelenleg nagyon könnyű megérkezni: jöhetnek vonattal vagy szárnyashajóval, illetve a jövőben az autópályáról is. A várostól körülbelül 30 perc – 1 órára távolságra van Szlovákia, Nógrád, Esztergom, Visegrád és a Gödöllői kastély. Tökéletes lehetőségek egy egy-két napos kirándulásra. 

Kincsesláda patakparttal

A Szentendre TDM képviselője szintén sok újdonságról és fesztiválról mesélt a hallgatóságnak. Elmondta például, hogy Szentendre Budapest 24. kerületeként is működik, nem csak a Dunakanyar részeként; és itt is ugyanúgy létezik az egynapos turizmus, mint bármelyik másik városban. Sőt a belvárosába 400 ezer látogató érkezik évente.

Szentendrei idill a part menténForrás: iranyszentendre.hu/

Varázsereje van a városnak, mi is nemrég látogattuk meg és a legegyszerűbb dolgok maradtak meg bennünk élményként. Mint amilyen a piacnap volt, amikor a frissen megvett, ropogós helyi finomságokkal leültünk a patakparton. Idilli pillanat volt, amit bárki bármikor átélhet. Nem úgy mint a város egyik kedvelt programját, a Kuriózum Sétákat. Annak ellenére, hogy csak egyszer tartják meg őket – így aki lemarad, az már csak a következő érdekességet láthatja – mindig túljelentkezés van rájuk. 

Esztergom az egész éves desztináció

Esztergom gazdag és színes történelemmel rendelkezik. Ezt a gazdag történelmi múltat számos rendezvénnyel ápolja és idézi meg a város. Régi korok hangulatát, ízeit és hagyományait eleveníti fel évről évre. De nem csak hagyományőrző eseményeket és fesztiválokat szerveznek Szent István városában, hanem nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalabb közönség megszólítására is. A város terei, parkjai, sétányai a nyár folyamán megtelnek helyiekkel és turistákkal egyaránt. Az életet koncertek, kiállítások és előadások teszik gazdaggá és színesség. Ilyen például a júniusi Nyárnyitó Fesztivál, vagy a júliusi V. Főtéri Sörfesztivál.

Forrás: shutterstock.com

Ha pedig egy igazi érdekességre vágynak, látogassanak el a Veprech-toronyba, ahol megtalálják azt a föld alól előkerült vízgépet, amivel régen ellátták a várost friss vízzel. A toronyban lévő gép érdekessége, hogy Leonardo da Vinci egyik szerkezetének működését is ötvözi. Esztergom hivatalos honlapján, minden programnak és fesztiválnak a pontos idejét megtalálják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek