Évről évre sokasodik a Körös-Maros Nemzeti Park címerállata

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságához telefonos bejelentés érkezett egy sérült túzokról, amit egy arra járó lelkiismeretes traktoros vett észre, aki segített a madár befogásában is. Azonban a szomszédos Körös-Maros Nemzeti Parkban is nagy becsben tartják a túzokokat – amely egyben ennek a nemzeti a parknak a címerállata is –, és úgy tűnik, ezek a madarak jól is érzik magukat ott, hiszen a múlt héten lezajlott szinkronszámlálás során a tavalyinál is több, összesen 557 túzokot regisztráltak – olvasható Körös-Maros Nemzeti Park weboldalán.

A túzok legnagyobb egybefüggő európai fészkelőhelye Magyarországon van - illusztrációForrás: Francesco Veronesi /Wikipedia

A Körös-Maros Nemzeti Parkban három tradicionális túzok-élőhelyet tartanak számon. Többségük a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él, ott 524 példányt találtak a felmérés napjaiban. A Csanádi-pusztákon 33 túzokot figyeltek meg, ami az idei sikeres szaporulatnak köszönhetően számottevő növekedés a korábbi évekhez képest (a 2020. januári felmérés során 26 példány volt). A harmadik tradicionális élőhely a Kis-Sárrét, az ottani állomány azonban idén is a határon túl, a bihari térségben telel, ahol a számlálás során 40 példányt találtak. Ezek a „határátlépő" túzokok a dürgés idejére mindig visszatérnek a Kis-Sárrétre.

A szinkronszámlálás ezúttal is nemzetközi volt, azaz ugyanabban az időben zajlott Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Szerbiában.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon mintegy 50 ezer hektárnyi területet jártak be, melynek során felkeresték a túzokok hagyományos telelőhelyeit. A túzokszinkron során önkéntes természetvédők is segítettek a számlálásban. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek