Készül a sasleltár: Három napon át számolják hazánk sasmadarait

  A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve 18. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását 2021. január 15-17. között.

  Parlagi sas - illusztrációForrás: AngMoKio/wikipedia.org

  Hazánk területén számos kiemelten fontos telelőhely van a sasfajok szempontjából. Legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk, mivel a nem vonuló hazai fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak. De nálunk tölti a telet a parlagi sas kárpát-medencei költőállományából származó fiatal egyedek nagy része is. És bár ritkaságnak számít, minden évben előfordul néhány szirti sas és fekete sas is – olvasható az MME weboldalán.

  A magyarországi sasszinkronhoz, az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak 2018-ban, így idén már negyedik alkalommal ellenőrzik a legjelentősebb sastelelőhelyeket az egész Kárpát-medencében. A megfigyelési eredmények összesítését követően a sasleltár várhatóan február elején készül el.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!