Egy madárhoz hasonlít az Év rovara 2021 győztese

Az Év rovara kampány célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét egy-egy rovarra, a rovarok védelmére, és az élővilágban betöltött szerepükre. A védett vagy védendő fajok megismertetése nemcsak a rovarvilág jelentőségére, hanem a természetvédelem fontosságára is ráirányítja a figyelmet. A Magyar Rovartani Társaság idei jelöltjei a kacsafarkú szender, a keleti rablópille és az ékfoltos zengőlégy lettek, a győztesre december 6. éjfélig lehetett szavazni. 

A kolibrimadárhoz hasonlít a legtöbb szavazatott kapott rovarForrás: Yves Bougardier/Yves Bougardier Yves@Bigedison.Org

A rovarok osztálya elképesztően változatos csoport – a több mint egymillió ismert faj között rengeteg olyan akad, amelynek alakja, színezete, életmódja meghaladhatja a képzeletünket. 

2021. év rovarát három olyan faj közül lehetett szavazással kiválasztani, amelyek „nem azok, mint aminek látszanak", vagyis másféle állatra hasonlítanak.

A hasonlóság néha a hasonló életmód következménye, de lehet a védekezés egyik módja is. A szavazás végeredményeként a harmadik helyen az ékfoltos zengőlégy végzett 890 szavazattal, a keleti rablópille lett a második 1027 szavazattal, míg a szavazáson a legtöbb jelölést, azaz 3912 szavazatot kapott faj, és így a 2021. év rovara a kacsafarkú szender lett – olvasható a Magyar Rovartani Társaság weblapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek