Eddig nem tudták mitől habzik a Rába, most úgy tűnik, kiderült

Vasárnap az MTI közlése szerint intenzív habzást figyeltek meg hétvégén a Rába folyó Vas megyei szakaszán. A "Mi Rábánk és a környező természet" elnevezésű csoport Facebook oldalára több fotó is felkerült, ahol jól láthatóan összeállt piszkos hab a folyó szélén. A jelenséget a nicki műgátnál, Szentgotthárdnál és Alsószölnöknél is tapasztalták. A kommentekben hozzászólók a hatóságok fellépését, azonnali mintavételt és laboratóriumi elemzések elvégzését sürgették. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte, hogy az illetékes vízügyi hatóság szakemberei mintát vesznek és megkezdik a vizsgálatot. 

A mi Rábánk és a környező természet elnevezésű csoport figyelt fel a nyugtalalnító jelenségreForrás: Sárosi Ervin Photography@2020

Tegnap az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy Facebook bejegyzésében megnyugató válasszal állt elő, mely szerint a Rábai Szakaszmérnökség munkatársai szemrevételezték a habzást, és a Nicki duzzasztómű területén nem észleltek külső forrást, ahonnan a szennyezés eredne. A hab állaga (színe, szaga, összetétele) nem utalt vegyi eredetű szennyezésre. Tekintve, hogy a habzás a duzzasztó alvizén észlelhető, feltételezhetően azt az elmúlt napok csapadékos időjárása következtében levonuló kisebb árhullám okozta, így a partról bemosott pollen, por és felületi aktív anyag habosodhatott fel a part mentén. Az árhullámok gyakori kísérőjelensége a habzás a duzzasztók alvízén. Természetes jelenségről van tehát szó, nem veszélyes a környezetre, és magától megszűnik majd."

Ahogy írják, az eset óta a szakembereik fokozottan figyelik a Rába folyót, és szerintük egyéb beavatkozásra jelenleg nincs szükség. A további teendők a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály illetékességi köre, ahová ugyancsak megtörtént a bejelentés. A hatóság akkreditált mintavételezéssel egybekötött laborvizsgálatot rendelt el. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek