Mederkotrás közben hatalmas ökológiai pusztítást végeztek Tokajban

Szeptemberben hirdették ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság közbeszerzésének eredményét a taktaközi öntözőrendszer rekonstrukciójára. A feladat része a csatorna megtisztítása, amely a környék cserjeirtásával, fakitermeléssel és egy közel 5 kilométeres szakaszon az iszap mederből való kitermelésével jár. A feladat elvégzésére 68 480 000 forintot költenek. Csakhogy a mederkotrás, amit a téli időszakban már el is kezdett a kivitelező cég, jelentős ökológiai pusztítással jár. Sok kétéltű, halak, rovarok, más puhatestű és gerinces állatok ilyenkor telelnek ugyanis, vagyis sokuk beássa magát az iszapba, vagy a parti talajba vájt üregekbe húzódik vissza.

Az állatok szenvednek, sokan elpusztultak már közülükForrás: Tokaji Természetvédelmi Egyesület/Facebook

A Tokaji Természetvédelmi Egyesület (TOTEM) már a munkálatok elején jelezte, hogy nyáron, amikor az iszapban kevesebb élőlény van, ideálisabbak a körülmények a munkálatokhoz, de Facebook-bejegyzésükben most már arról kellett beszámolniuk, hogy jelentős pusztítást okozott a kivitelezés, amelyhez fotókat is mellékeltek.

Ha a mederkotrást nem ilyenkor, hanem a nyári időszakban végzik, kevesebb pusztítással járt volnaForrás: Tokaji Természetvédelmi Egyesület/Facebook

Képeket is közzétettek az elhullott élőlényekről, amelyeken látható például elpusztult vöröshasú unka és réti csík is, amelyek védett állatok.

"Önkéntesek segítségével sikerült egy rövid szakaszt alaposabban átnézni, és többek között a képeken lévő állatokat találtuk a kirakott mederanyagban. Sok állatnak csak a maradványait tudtuk kimutatni, mert vagy a területen vadászó madarak, vagy a vizes élőhely melletti úton közlekedő autók végeztek a félig megdermedt és parton vergődő egyedekkel" – írták a bejegyzésükben.

Védett fajok pusztultak elForrás: Tokaji Természetvédelmi Egyesület/Facebook

Mivel ismét kimutatható volt a védett fajok közvetlen és közvetett úton történő tömeges károsítása, illetve a gerinces fajok esetében az egyedek kínzása, megtették a szükséges lépéseket. A napi.hu cikkében megjelenő frissítés szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság jelezte, hogy a Szerencsi Rendőrkapitányság természetkárosítás bűntett miatt rendelt el nyomozást, és szakértők bevonásával vizsgálja az eset körülményeit. Tehát nem zárta le az ügyet a rendőrség, a nyomozás jelenleg is folyamatban van.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek