A Soproni Egyetem először került fel a legzöldebb egyetemek világranglistájára

A Soproni Egyetem idén első alkalommal indult az Universitas Indonesia által kidolgozott Green Metric Zöld Egyetemi Világrangsorolásban. A rangsort 2010-ben hívták életre az egyetemi kampuszok fenntarthatóságáért tett erőfeszítések mérésére. A kezdeményezés akkor 35 ország 95 egyetemével indult, 2020-ra pedig 84 ország 912 legzöldebb egyetemét tömöríti. A ranglista világelsője a holland „Wageningen University & Research", a második helyezett a brit Oxfordi Egyetem, a harmadik helyezett pedig a Nottinghami Egyetem lett.

Az egyetem környezete is valóban zöldben pompázikForrás: http://uni-sopron.hu/

A Soproni Egyetem idei új belépőként, az elért 4575 ponttal, nemzetközi szinten a 912 indulóból holtversenyben a 588-590. helyet, míg a hazai 8 indulóból a 6. helyet hozta. Hazai egyetemek közül a világrangsorban 59. a Pécsi Tudományegyetem, 86. a Szegedi Tudományegyetem, 162. az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, 236. a Debreceni Egyetem, 505. a Budapesti Üzleti Főiskola, 608. a Miskolci Egyetem, 804. a Budapesti Metropolitan Egyetem.

Az egyetemek fáklyavivőként, oktatási és kutatási tevékenységük révén kiemelkedő szerepet töltenek be a fenntarthatósággal kapcsolatos környezeti, társadalmi és gazdasági szakmai ismeretek átadása és a tudatformálás területén. Mindezek mellett, mint intézmények, folyamataik tekintetében is elkötelezettek kell, hogy legyenek az energiahatékonyság, tiszta energia-, takarékos víz- és anyaghasználat, a hulladékok keletkezésének elkerülése és az újrahasznosítás mellett.

A nagymúltú intézmény kimagasló pontszámot ért el a fenntarthatósággal kapcsolatos „Oktatás és kutatás", valamint az „Elhelyezkedés és infrastruktúra" területén.

"Első alkalommal vettünk részt a megmérettetésben, így az elért eredményt úgy tekintjük, mint egy rajtpozíciót" – mondta el prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem általános rektorhelyettese, aki hozzátette: "A következő esztendőkben rendkívül ambiciózus terveink vannak annak vonatkozásában, hogy a rangsorban egyre előkelőbb helyezést érjünk el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek