Már most nagy csapatokban bandáznak a fekete gólyák a Tisza mentén

A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet holtágainak, vízállásainak apadó vízszintje és a Tisza menti halastavakon megindult lehalászási munkák a vonuló fekete gólyák nagy csapatainak nyújtanak aktuálisan ideális táplálkozóhelyet. A fekete gólyék a szűkülő hullámtéri víztereken nagy tömegben található fehér busák és ezüstkárászok fiatal egyedeit fogyasztják előszeretettel.

A gazdag halállomány odacsalogatja a fekete gólyákat isForrás: Monoki Ákos/Természetvédelmi őrszolgálat/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága/Facebook

A fokozottan védett madarak csapatait az egyedi azonosításukat lehetővé tevő színes gyűrűk alapján elsősorban Litvániában, Észtországban, Lengyelországban, Csehországban és hazánkban jelölt madarak alkotják, de előfordulnak Németországban gyűrűzött egyedek is. A Természetvédelmi Őrszolgálat eddig 13 egyedet azonosított színes gyűrűje, egyet pedig fém gyűrű alapján. A csapatok létszáma igen változó és a táplálkozóhelyek között nagy az átmozgás, kisebb 12-18 példányos csapatai mellett 40-90 példány is összeverődhet.

Az egyik legjobb táplálkozóhelyen 164 példányból állt az eddig számolt legnagyobb csapat.

A fekete gólyák vonulása a Közép-Tisza és a Nagykunság vidékén szeptember közepén éri el a csúcsát.

Fekete tollaik fémes zölden vagy ibolya színben csillognakForrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága/Monoki Ákos/Természetvédelmi őrszolgálat/Facebook

Az elmúlt években a legnagyobb csapatot több mint 250 példány alkotta a Telekhalmi-halastavakon – olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának Facebook-oldalán Monoki Ákos, a Természetvédelmi őrszolgálat egyik képviselőjének beszámolójában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek