Ritkán látott állatok bukkantak fel a Körös-Maros Nemzeti Parkban

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén a közelmúltban két alkalommal is megfigyeltek kölyköket vezetgető molnárgörényeket. A sztyeppi élővilág képviselőivel való találkozás mindig nagy élmény a természetvédelmi szakemberek számára is. Az, hogy a nappali órákban találkoztak egy molnárgörény-családdal, meglehetősen ritkán fordul elő – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park cikkében.

A molnárgörény védett állat hazánkban - illusztrációForrás: Andrey Giljov/Wikipedia

A molnárgörény védett emlősfajunk. A nyílt mezőségi területeket, hátas feketeföldeket kedveli. Vélhetőleg Battonya környékén van a legnépesebb állománya. Tavaly ősszel azonban, valószínűleg a hörcsögállomány szaporodásának köszönhetően, a Csanádi pusztákon nagyobb számban jelent meg, így idén pedig már kölyköket vezetgető nőstényekkel is találkozhattak a szakmeberek.

A mama a kicsinyeit terelgetteForrás: Balogh Gábor/Körös-Maros Nemzeti Park

Éjszakai életmódú állatról lévén szó, jelenlétére leginkább a műutakon elütött példányokból lehet következtetni. A kölyköket vezetgető nőstények jelenléte most arra utal, hogy az állat szaporodó közösséget alkot a környéken. Mindkét megfigyelés a védett területek közelében volt, így esély van arra, hogy ebben a zavartalanabb környezetben hosszabb távon is megtelepednek, és állományuk növekedésnek indul.

Ez a kis ragadozó nagyon ügyes vadász. Legfőbb zsákmánya a hörcsög, de sok pockot és güzüegeret is megeszik, amivel nagy hasznot hajt a gazdálkodóknak. Más szempontból is hasznos: amikor kikotorja, kiássa a földből, az üregekből a rágcsálókat, egyúttal a gyepet is kitúrja és az üres területeken új növényfajok tudnak megtelepedni, tehát a gyepek változatosabbá válhatnak.

A Makó és Királyhegyes környékén most megfigyelt kölykök már szinte anyányi nagyságúak voltak. Amikor anyjuk valamilyen veszély elől takarásba húzódott, ők is nyomban követték. Aztán mindig előbb az anya jött ki a búvóhelyről, majd ha biztonságos volt a környék, a kölykök is előmerészkedtek.

Először mindig az anyaállat merészkedik előForrás: Balogh Gábor/Körös-Maros Nemzeti Park

A molnárgörényt aranysárga bundája alapján tudjuk megkülönböztetni a sokkal sötétebb színű és gyakoribb házi görénytől. Míg a molnárgörény az embertől távoli, háborítatlan, nyílt pusztákon él, addig a házi görény gyakran felbukkan a fás területeken, tanyákon, falvakban, városokban is.

A Körös-Maros Nemzeti Park gazdag állatvilággal büszkélkedhet, amelyekről érdemes többet is megtudni. Július 26. vasárnap, 10:00–10:30 óra között Szünidei állatmustrára invitálják a gyerekeket és családjaikat a Körösvölgyi Állatparkba. A vörös rókáról tartnak ismertetőt, ahol több dolgot is megtudhatnak erről az erdei állatról. 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek