Újra őröl az ország egyetlen működő szélmalma

A Bács-Kiskun Megyei Felsőszentivánon felújították és újra üzembe is helyezték a 19. századi technológiával felszerelt, műemléki védelem alatt álló szélmalmot, mely még 2010-ben omlott le. 

Forrás: Lehóczki Márta/travelo.hu

Augusztus 13-án ünnepélyes próbaőrlést tartottak idei búzából, augusztus 29-én pedig hivatalosan is átadják, és a nagyközönség előtt is megnyitják az épületet, amely kiállításoknak, bemutatóknak is otthont fog adni.

Az átadó 14 órakor térzenei eseménnyel kezdődik a Fourtissimo nevű zenekar jóvoltából, majd 14.30-tól szabadtéri szentmisén áldják meg a malmot. A hivatalos átadóünnepség 15.30-kor kezdődik, 16 órától pedig be lehet járni a malmot. Az eseményt 16.30-kor szintén a Fourtissimo koncertje zárja - derül ki a felsőszentiváni Önkormányzat Facebook-oldaláról.

Mint az intézmény sajtóközleményéből megtudtuk, a malom a mai kor emberének szokatlan megoldásokkal, agyafúrt gépészeti megoldásokkal működik. Immár két, 80 centiméter átmérőjű malomkerék üzemel, amely 4 méter/szekundumos szélnél már 6 kW energiát termel, ezzel pedig óránként akár 200 kg gabonát is meg lehet őrölni.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek